Vyrábíme přesně s použitím kalibrů
V matematice se používá pravítko, švadleny mají zase svůj krejčovský metr. A ve strojírenství se používají kalibry. Neslouží sice přímo k měření, ale za to vám přímo řeknou, zda váš výrobek odpovídá rozměrům, které má mít. Je to jednoduché – nemusí vás zajímat žádná čísla, výrobek buď sedí, nebo ne.
Jak kalibr vypadá?
Kalibry bývají zhotoveny z kalené oceli nebo ze skla a tvar mají podle toho, co se s nimi měří. Některé vypadají jako prstýnek, jiné mohou připomínat hřídel s válečky na obou stranách. Dělí se na různé skupiny:
- válečkové kalibry – určené k měření vnitřních průměrů
- třmenové kalibry – určené k měření vnějších rozměrů (průměrů i délek)
- speciální kalibry (pro měření závitů, ozubení, …)
Často se podle využití dělí rovněž na kalibry pro vnitřní rozměry, vnější rozměry a ostatní. Nebo na kalibry určené pro hladké součásti a tvarové součásti (tím se rozumí závity, drážkování, …).
Jak se kalibry používají?
Kalibr má buď dvě strany (dobrou a zmetkovou) nebo je ze dvou samostatných částí. Zmetková část bývá označená zápichem nebo červenou barvou a bývá užší. Svůj výrobek byste měli zkoušet na obou těchto stranách.
V ideálním případě by dobrá strana měla jít pohodlně nasadit a zmetková ne. Když se to povede, výrobek odpovídá rozměrům, které by měl mít. Ale kalibry často odhalí chybu. Někdy nejde nasunout ani jedna strana kalibru a pak se součástka musí opravit. Horší je to tehdy, když jdou nasunout obě strany. V tom případě se výrobek už opravit nedá.
Proč se kalibry používají?
Určitě by šlo vzít posuvné měřítko a zkontrolovat, zda rozměry sedí. Ale i když vezmete digitální šupleru, nemáte jistotu, že bude měření přesné. Kalibrace je daleko jednodušší, protože konkrétní kalibr je vyrobený přesně na ten rozměr, který potřebujete, a vy už hojen nasadíte na součástku. Je to rychlé a spolehlivé. Nemůže se vám stát, že byste se spletli. Na druhou stranu se kalibry nevyplatí v případě domácí výroby. Výhodné je to v hromadné výrobě, kdy jeden kalibr vyrobený na určitý rozměr použijete několikrát.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.