Čajové období započalo - co o něm ale vlastně víme?

20.12.2013 | autor: Marie Baxová

Čajové období započalo - co o něm ale vlastně víme?

Někdo si bez něj nedokáže představit snídani, jiní ho pijí pouze při nachlazení, ale přesto je stejně jako káva nejvíce oblíbený nápoj na celém světě. S cukrem nebo s mlékem, černý nebo zelený. Přečtěte si více informací o tomto skvělém nápoji.

Něco málo z historie čaje

Čaj byl objeven čínským císařem Šen-nungem před více než 5000 lety. Do Británie se dostal za vlády Královny Alžběty I., kdy Východoindické společnosti přiváželi balíčky s čajovými lístky z Číny a už kolem roku 1700 bylo v Londýně na 500 kaváren nabízejících čaj. A kde se vzal název ,, čaj o páté,,? Roku 1800 založila Anna, sedmnáctá vévodkyně z Bedfordu, tradici odpoledního čaje, aby její hosté nedostali mezi obědem a večeří hlad. K čaji se stahovaly i nejrůznější pověry, kdy se například věřilo, že čajové lístky na prahu domu ochrání od zlých duchů a démonů. Thomas Sullivan, který pocházel z New Yorku náhodně vynalezl roku 1904 první sáček čaje, když posílal vzorky čaje zabalené do hedvábných sáčků.

A co jeho klady a zápory?

Stimulující látky obsažení v čaji, jako je kofein, mohou zrychlit činnost srdce, povzbudit organismus a pomoci průduškám při dýchání. Šálek čaje obsahuje 40mg kofeinu, to je asi 2x víc než v kole. Čaj obsahuje taniny, což jsou rostlinné polyfenoly, které dodávají čaji chuť ovšem mohou snižovat vstřebávání železa, pokud pijeme čaj při jídle. Čaj obsahuje také mnoho antioxidantů, které chrání před vznikem rakoviny a onemocněním srdce. Měli by ho ovšem vynechat lidé s vředovou chorobou, u některých jedinců může být původcem migrén.

Nejznámější druhy čaje

Černý čaj

Tento čaj se vyrábí delší oxidací než ostatní známé čaje a pro jeho výrobu se užívají čajové lístky Camellia sinensis .Je známý pro svou silnou a typickou vůni, kterou si jako sušený dokáže udržet po několik let. Proto byl ještě v 19. století v Asii používán jako měna. I když my ho nazýváme černý, v Číně mu říkají červený.

Zelený čaj

Tento lahodný nápoj se už po staletí používal v Číně jako lék proti mnoha neduhům, jako byla horečka, krvácení, ke zlepšení trávení nebo snížení cukru v krvi. Připravuje se minimální oxidací a tím si udržuje všechny prospěšné látky. Mnozí mluví o zeleném čaji jako o elixíru mládí. Důvodem je vysoký podíl antioxidantů, které chrání tělo před škodlivými radikály.

Jasmínový čaj

Základem tohoto čaje je čaj zelený. Jasmínové květy se sbírají ráno a těsně předtím než se otevřou, umístí se do blízkosti zeleného čaje, který nasaje jejich vůni. Pak se jasmínové květy vyberou. Tento čaj má velký podíl antioxidantů a jasmín prý působí i jako afrodiziakum. Je oblíbený pro svoji jemnou chuť a jedinečné aroma.



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.