Cibule-nepostradatelný pomocník a mocný všelék
Někdo jí nemůže ani cítit a někteří si bez ní vaření nedokáží představit. Cibule je základem mnoho pokrmů, kterým dodává typickou vůni a mírnou ostrost. Ale je i jedinečná pro své antibakteriální účinky.
Jak pomáhá?
Cibule není jen lahodná ingredience ale velmi blahodárně působí na vaše zdraví.
Konzumace syrové cibule snižuje hladinu cholesterolu v krvi, protože cibule zvyšují speciální molekuly, které pomáhají odplavovat cholesterol z tělních tkání. Cibule ať už syrová nebo vařená, chrání krev před škodlivými účinky mastných jídel. Rovněž obsahuje látku, která pomáhá snižovat srážlivost a může zvýšit proudění krve. Chrání tedy před oběhovými chorobami, jako jsou onemocnění koronárních cév, trombózy, mrtvicí a špatným oběhem.Je také ověřeným lékem proti chřipce a kašli. Cibulový čaj s medem vás nejen zahřeje ale i pomůže odstranit bacily. Cibulová šťáva s cukrem pomůže proti zahlenění a dráždivému kašli. U citlivých jedinců může však vyvolávat alergii a někteří ji nekonzumují kvůli nepříjemnému zápachu z úst.
Pomocníkem v kuchyni
Cibule stejně jako česnek patří do čeledi liliovitých a k nám dorazila z Asie. Má mnoho odrůd, které se liší tvarem, svojí řízností a sladkostí.
-
Červená cibule, banánová šalotka, perlovka, šalotka, hnědá anglická cibule, španělská cibule, jarní cibulka a bílá cibule
Cibule je základem gulášů, polévek, omáček a jíšek. Přidává se do luštěnin, špenátu, zelí. Syrovou pak přidáváme do salátů a k uzeninám.
Zajímavost: V anketě o nejlepší vůni v kuchyni vyhrála vůně smažené cibulky.
Hospodyně často trápí krájení cibule a následný pláč. Existuje spousty typů, jak tomu předejít. Zde jsou nějaké.
- dýchejte při krájení pouze pusou
- nůž před krájením ponořte do vlažné vody
- cibuli dejte na chvilku do mrazáku
- spařte cibuli horkou vodou
- chraňte si oči brýlemi
Výborná cibulová omáčka
Budete potřebovat:
- 2 větší bílé cibule
- tuk
- hladkou mouku na zaprášení
- vývar nebo vodu
- 2 žloutky
- 50g másla
- sůl a pepř
Cibuli nakrájejte a osmažte na tuku do zlatova. Zaprašte moukou a udělejte jíšku, kterou zalijete vývarem nebo vodou. Osolte, opepřete a nechte 10 minut povařit. Přidejte máslo a omáčku rozmixujte. Během mixování přilijte žloutky.
Omáčka se hodí k těstovinám, bramborám i knedlíku a k jakémukoliv masu i rybě.
Dobrou chuť.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.