Italská mozzarella – všestranná ingredience
Mozzarellu netřeba zdlouhavě představovat. Sýrová pochoutka je známá zejména z pizzerií, ale také z obchodů a supermarketů. Snad každý z nás ji někdy ochutnal, třeba na specialitě z nedaleké italské restaurace nebo přímo v její středomořské domovině. Mozzarella svou jemnou chutí a pružnou konzistencí představuje ideální ingredienci do mnoha jídel. Chcete-li o této italské pochoutce vědět víc, rozhodně si přečtěte následující článek.
Není sýr jako sýr
Již podle názvu je jasné, že mozzarella pochází z Itálie, přesněji z Kampánie. Jedná se o jemný sýr vyrobený z čerstvého kravího (nebo buvolího) mléka. Vyrábí se z točeného tvarohu, který se musí srazit, aby z něho pochoutka vznikla. Malé kousky hmoty se pak tvarují do oválného tvaru a nakládají do slaného nálevu. Takhle můžeme finální produkt zakoupit – v miskách a uzavíratelných obalech, kde ve slaném roztoku trůní malé oválky sýru. Mozzarella má bílou barvu a tenkou lesklou kůrku. Sýr je velmi pružný, dá se jednoduše krájet. V obchodních řetězcích najdeme mnoho druhů tohoto měkkého sýra - existuje i mozzarella jako „blok“, ovšem tradiční v nálevu je mnohem rozšířenější. Samotní Italové si potom nejvíce pochutnají na mozzarelle „buffala“, o které se říká, že je nejkvalitnější, protože je vyrobená z čerstvého buvolího mléka.
Odkud se mozzarella vzala?
Dle legendy vznikla mozzarella jako důsledek nehody. V malé továrně na sýr nedaleko Neapole prý náhodně spadla sýřenina do vědra s horkou vodou – a první mozzarella byla na světě! Na druhou stranu může být na příběhu špetka pravdy, protože znalci sýrů vám potvrdí, že nové druhy sýrových pochoutek často vznikají jako důsledky omylů nebo nešikovnosti výrobců. Každopádně první zmínky o mozzarelle opravdu pocházejí z Neapole, která proslula jako domovina tohoto jemného sýru. Z Neapole se pak technologie výroby mozzarelly rozšířila nejen do celé Itálie, ale i Evropy. Dnes si původně italskou dobrotu vychutnávají lidé na celém světě.
Rozmanité využití
Že znáte mozzarellu jen na pizze a nenapadá vás, kde jinde byste mohli lahodný sýr ve své kuchyni uplatnit? Použití je rozmanité. Samotní Italové dávají mozzarellu skutečně všude - do salátů, na zapékání, na maso, k těstovinám či rizotům, nebo jí jen tak přikusují k pečivu. Zkuste si do práce naplnit bagetu mozzarellou nakrájenou na plátky, rajčátky a snítky bazalky. Uvidíte, že tento lehký a lahodný oběd vám nezatíží žaludek, zato potěší chuťové buňky.
Autor: Redakce PZ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.