Jak připravit pečené kaštany

16.9.2017 | autor: Redakce PŽ

Jak připravit pečené kaštany


Není to tak dávno, co jsme měli možnost ochutnat tuto pochoutku u nás poprvé. Před revolucí byla k dostání pouze v zahraničí a málokdo v Česku měl vůbec o její existenci tušení. Dnes si na ní v zimě můžeme pochutnat často, a to především díky tomu, že ji nabízejí stánkaři na vánočních trzích. Řeč je samozřejmě o pečených kaštanech. Jak si pečené kaštany připravit doma a náležitě si je vychutnat kdykoli během roku?

Plody kaštanovníku setého (nepleťte si s plody stromu jírovec maďal, kterému se u nás říká kaštan a jehož plody nazýváme kaštany!) v tuzemsku moc k vidění nejsou. Je tomu tak především proto, že v našich luzích a hájích tento strom přirozeně neroste. Pokud si tedy chcete pečené kaštany připravit, nezbývá vám, než vydat se do nejbližšího supermarketu, kde je téměř jistě seženete. Prodávají se na váhu a jejich cena se pohybuje kolem padesáti korun za kilogram.

Pečené kaštany - oblíbená a zdravá pochoutka

Pečené jedlé kaštany nejsou oblíbené jen pro svou vynikající chuť a vůni. Kromě toho totiž působí velmi příznivě na vlasy, kůži a proti únavě a stresu. Používají se jako prevence jaterních, respiračních a kardiovaskulárních chorob a také při poruchách krvetvorby. Používali je již staří Keltové, kteří tomuto stromu a jeho plodům přisuzovali léčivou sílu. Kromě pečení se z jedlých kaštanů připravuje vynikající krém, který slouží jako náplň cukrovinek nebo třeba palačinek.

Jak jedlé kaštany připravit k pečení?

Příprava jedlých kaštanů je velmi snadná. Koupené kaštany přebereme a očistíme. Poté nařízneme slupku každého kaštanu na vypouklé straně do tvaru písmene X, přičemž hloubka řezu by se měla pohybovat mezi dvěma až třemi centimetry (záleží na velikosti plodu). Dále postupujeme podle toho, jakým způsobem chceme pečené kaštany připravit.

Příprava pečených kaštanů na pánvi

Pečené kaštany připravujeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Jedlé kaštany vyskládejte do jedné řady, pokropte vodou a přikryjte pokličkou. Nezapomeňte je v průběhu neustále přehazovat, aby se nespálily a dobře propekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, když voní, jejich kůrka je správně nahnědlá a občas zasyčí. Doba přípravy zabere zhruba 5-10 minut. Na trhu existují také speciální pánve s velkými dírami na dně, které jsou určené přímo k přípravě pečených kaštanů.

Příprava pečených kaštanů v troubě

Pokud si chcete upéct jedlé kaštany v troubě, rozehřejte ji na 200 stupňů a kaštany vyskládejte v jedné řadě na plech řezem nahoru. Za 10-15 minut začnou skořábky hnědnout a praskat. Tak poznáte, že jsou kaštany hotové.

Nezapomeňte pečené kaštany podávat teplé a ve slupce (každý si je musí oloupat sám), protože brzy ztvrdnou a nedají se pak jíst.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s kaštany?



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět

Komentáře
Vložit nový komentář
Hodnocení: 0
Vložil: Roman Neregistrovaný | 2016-12-10 11:14:27
Roman napsal/a:
Kupodivu tehdy nebyl problém kaštany koupit. Já jako dítě 80.let jsem kaštany znal jen z vyprávění rodičů.
Pardon omylem jsem to vložil dvakrát .)
Hodnocení: 0
Vložil: Roman Neregistrovaný | 2016-12-10 11:13:18
Jiří Horák napsal/a:
V létech 1959 až 1962 jsem se učil v Praze. S děvčaty jsme chodili po Vltavském nábřeží a v listopadu a v prosinci tam bylo několik prodejců jedlích kaštanů prodávali je krásně horké v pytlíku od novin, jedli jsme a bylo nám u toho krásně. Vím že i pozdějších létech jsme je měli doma v zimě. Takže i za socializmu byli, mimo jiné byl i Svatojánský chléb, taky mě jako dítěti chutnal. Od svého dětství jsem Svatojánský chléb neviděl.
Ano paradoxně v té době byly běžné. Já dítě 80.let je znám jen z vyprávění rodičů.
Hodnocení: 0
Vložil: Roman Neregistrovaný | 2016-12-10 11:11:44
Jiří Horák napsal/a:
V létech 1959 až 1962 jsem se učil v Praze. S děvčaty jsme chodili po Vltavském nábřeží a v listopadu a v prosinci tam bylo několik prodejců jedlích kaštanů prodávali je krásně horké v pytlíku od novin, jedli jsme a bylo nám u toho krásně. Vím že i pozdějších létech jsme je měli doma v zimě. Takže i za socializmu byli, mimo jiné byl i Svatojánský chléb, taky mě jako dítěti chutnal. Od svého dětství jsem Svatojánský chléb neviděl.
Kupodivu tehdy nebyl problém kaštany koupit. Já jako dítě 80.let jsem kaštany znal jen z vyprávění rodičů.
Hodnocení: 1
Vložil: Jan Neregistrovaný | 2016-01-13 15:24:36
Praktický život jsem otevřel poprvé a taky naposled. Blbost modrých komsomolců a "echtpravičáků" kteří do všeho míchají polopravdy i přímé lži mě vytáčí do běla. Kolik vám je páni redaktůrci, že tvrdíte takové nesmysly?
Hodnocení: 0
Vložil: Rudolf Druhý Neregistrovaný | 2014-12-27 21:50:28
Proboha,to už i tady se vypírají mozky!A kdo tomu věří jsou bohužel mladí,kterým se minulost líčí i pomocí zjevných lží.Asi si pravdoláskaři pomáhají Göbelsovskou ptopagandou.Jen blb si nepamatuje,že se pravidelně prodávaly na ulicích a jak hřály v kapse!!!
Hodnocení: 2
Vložil: Doveda Neregistrovaný | 2014-12-03 10:36:16
Kaštany byly před "sameťákem" běžně k dostání. Tak nevím proč dotyčný lže. Proč se proboha všecko musí politizovat. Svědčí to o tom, že i diskuze o naprosto neutrálním pečení kaštanů, ukazuje o nesmyslně přehnané polarizaci naší společnosti. Za to můžeme poděkovat sdělovacím prostředkům, zejména čt.
Hodnocení: 1
Vložil: Jiří Horák Neregistrovaný | 2014-11-23 16:01:28
V létech 1959 až 1962 jsem se učil v Praze. S děvčaty jsme chodili po Vltavském nábřeží a v listopadu a v prosinci tam bylo několik prodejců jedlích kaštanů prodávali je krásně horké v pytlíku od novin, jedli jsme a bylo nám u toho krásně. Vím že i pozdějších létech jsme je měli doma v zimě. Takže i za socializmu byli, mimo jiné byl i Svatojánský chléb, taky mě jako dítěti chutnal. Od svého dětství jsem Svatojánský chléb neviděl.
Hodnocení: 3
Vložil: vlad.mares Neregistrovaný | 2014-01-07 21:27:24
Autor bude nejspíš sametový revolucionář,nebo v době před rokem 0 jezdil s kačerem.Pečené kaštany se prodávaly na mnoha místech a kornout stál 3,90 Kčs.Tradiční pochoutka v době adventu,
Hodnocení: 5
Vložil: Viky Neregistrovaný | 2013-12-24 13:53:16
Já mám pečené kaštany rád, ale při čtení těch politicky zabarvených glos autora mne přechází chuť. Kaštany u nás přece rostou snad staletí a také tak dlouho se tu jedí. Stromy - pokud je nikdo nekácí - rostou a rodí bez ohledu na politiku a právě vládnoucí režim. Lidi, nedejte se hloupými slovy oblbnout a dopřejte si pochoutku vašich babiček i prababiček. Dobrou chuť ! :-)
Hodnocení: 2
Vložil: Viki Neregistrovaný | 2013-12-22 21:54:15
Už něco pamatuju napsal/a:
Dobrý den, koncem šedesátých a v sedmdesátých letech minulého století, když jsem byl jako kluk, jsme kaštany normálně pekli s dědou a babičkou a že by to byla až taková vzácnost nám fakt nepřipadalo. Prostě normál. Asi už tu dobu vůbec nepamatujete???!!!! Chutnájí nám. Mějte se fajn.
Přešně tak taková pitomost. Doma upečené nebo u stánku a z tuzexu určitě nebyly :-) to fakt nedostatkové zboží nebylo. V.
Hodnocení: 2
Vložil: karel kratky Neregistrovaný | 2013-10-26 14:38:55
Zaplá trouba napsal/a:
Pečené kaštany m ráda,nemíchejme sem politiku:)
POLITIKU SEM MICHA AUTOR NEBO AUTORKA CLANKU, KDYZ PISE NEPRAVDY!!! Alespon v Praze byly kastany k dostani.
Hodnocení: 3
Vložil: jana Neregistrovaný | 2013-10-16 19:28:42
Není to tak dávno, co jsme měli možnost ochutnat tuto pochoutku u nás poprvé. Před revolucí byla k dostání pouze v zahraničí a málokdo v Česku měl vůbec o její existenci tušení. To je blbost pamatuji si pečené kaštany u stánkařů v Praze před 50ti lety....
Hodnocení: 1
Vložil: Jera Neregistrovaný | 2013-01-04 15:31:00
Obávám se, že co se týká kaštanů, je postup jejich přípravy přebírán z webu na web a s tím se přenášejí i nepřesnosti. Kaštan není třeba nařezávat do X. Stačí prostě jakkoli proříznout vnější slupku, aby mohla odcházet pára, jinak by kaštan vybouchnul. "Drcení skořápek v utěrce" si vůbec nedovedu představit. Dělám kaštany vařené v mikrovlnce: nařežu slupku, dám do misky, zaliju vodou a 1 - 2,5 minuty podle velikosti vařím. Vnitřní slupka jde dolů někdy lépe, většinou hůře. Zdravý kaštan je uvnitř smetanový až žlutý a má příjemnou chuť nasládlého bramboru.
Hodnocení: 3
Vložil: Hmmmm Neregistrovaný | 2012-01-14 17:26:38
autor je asi odborník. Před rokem 1989 jsme kaštany poměrně často kupovali normálně u Zeleniny, kdy je tam před vánocema pekli. Pravda, bylo to po roce 1968, takže to byly asi dozvuky uvolnění ekonomiky. Nicméně i v osmdesátých letech se daly kaštany v lepších zeleninách koupit. Občas, ale přece. Podobný je to s návodem na pečení. prostě se jen prořízně skořápka, žádný tři centimetry. A hlavně, za deset minut budou tvrdý, chce to spíš půl hodiny, nebo ještě trochu víc.
Hodnocení: 2
Vložil: Pavel Neregistrovaný | 2012-01-07 09:32:42
To je už několikátý návod na přípravu pečení kaštanů, kde je uvedena hloubka řezu 2 až 3 CENTIMETRY. Kdyby takhle na operačním sále postupoval doktor, tak už pitvá.
Hodnocení: 0
Vložil: ELINKA14 Neregistrovaný | 2011-12-18 19:04:44
BYLY VELMI DOBRÉ DÍKY MOC!!!! :-)
Hodnocení: 0
Vložil: Zaplá trouba Neregistrovaný | 2011-12-17 15:28:44
Pečené kaštany mám ráda a děkuji za návod,jak si je připravit:)
Hodnocení: 0
Vložil: Zaplá trouba Neregistrovaný | 2011-12-17 15:25:10
Pečené kaštany m ráda,nemíchejme sem politiku:)
Hodnocení: 4
Vložil: claudius Neregistrovaný | 2011-11-24 17:55:29
Vzhledem k přitroblému antikomunismu,který poznamenal i pantera tak,že se prohlašuje za neobhájce předchozího režimu doporučuji tento bolševický plod(tedy kaštan)nepéci.Nahrává to KSČM.
Hodnocení: 0
Vložil: Pozorovatelka Neregistrovaný | 2011-11-05 16:28:39
Skořábky? To myslíte vážně?
Hodnocení: 3
Vložil: Kaštany Neregistrovaný | 2011-11-02 18:10:09
Dobrý den, nevím kolik je autorce let a kde žila. Je mi 60 let a jako dítě si pamatuji, že v zimě jedlé se kaštany pekly a prodávaly v Praze běžně a tzv. za pár šupů. Já jsem je nikdy nemusela, ale později když jsem měla děti je manžel často dětem nosil, protože těm chutnaly. A ještě jedna poznámka jedlé kaštany rostou i v Praze.
Hodnocení: 0
Vložil: suzi Neregistrovaný | 2011-10-27 06:41:57
no kaštany pečený venku provoní celou ulici,miluji je ale pak mate po nich opravdu špinavé ruce ale pochoutka k nezaplaceni. Jinak pocházím z Chorvatska a tam se to v zimně běžně prodává venku na stáncích
Hodnocení: 0
Vložil: ELF Neregistrovaný | 2011-02-02 19:17:15
PetrS napsal/a:
Zdravim, mam navrh. Mozna by i ostatnim neskodilo zminit a ukazat jak ma zdavy plod vypadat. Koupil jsem v Albertu pul kila kastanu a po upeceni jsou vsechny v rezu dute a dutina ma hnedo cernou barvu. Je to normalni? Tyka se to vsech plodu. Chutove jsou v pohode, ale z jejich vzhledu mam pocit, ze jsou zkazene, jako vetsina potravin ktere jsem ten den Albertu nakoupil. Diky Petr
MUSI SE NAMOCIT NA NEKOLIK HODIN DO VODY NAKROJENE DO KRIZE A AZ PAK PECT
Hodnocení: 0
Vložil: PetrS Neregistrovaný | 2011-01-23 19:35:57
Zdravim, mam navrh. Mozna by i ostatnim neskodilo zminit a ukazat jak ma zdavy plod vypadat. Koupil jsem v Albertu pul kila kastanu a po upeceni jsou vsechny v rezu dute a dutina ma hnedo cernou barvu. Je to normalni? Tyka se to vsech plodu. Chutove jsou v pohode, ale z jejich vzhledu mam pocit, ze jsou zkazene, jako vetsina potravin ktere jsem ten den Albertu nakoupil. Diky Petr
Hodnocení: 0
Vložil: Dave Neregistrovaný | 2010-12-20 09:45:44
Tak jsem konečně ochutnal pečené kaštany. Pokud nebudu muset, a věřím, že nebudu, tak se k tomuto "zážitku" opravdu nevrátím.
Hodnocení: 5
Vložil: Už něco pamatuju Neregistrovaný | 2010-12-18 18:23:46
Dobrý den, koncem šedesátých a v sedmdesátých letech minulého století, když jsem byl jako kluk, jsme kaštany normálně pekli s dědou a babičkou a že by to byla až taková vzácnost nám fakt nepřipadalo. Prostě normál. Asi už tu dobu vůbec nepamatujete???!!!! Chutnájí nám. Mějte se fajn.
Hodnocení: 1
Vložil: kaštánek Neregistrovaný | 2010-11-08 15:22:20
no já jsem divák.naříznout kaštan z vypouklé strany 2-3cm?!tak že na čtyři díly?!kaštany z karamelem nešetřit cukr a půlku masoxu hhm to musí být mňamka.
Hodnocení: 4
Vložil: panter Neregistrovaný | 2010-02-01 13:09:11
Dobrý den, nevím, kolik je Vám roků a nehájím bývalý režim. Koncem padesátých let byly po Praze prodejci a pekli kaštany na ulici. Nebyl ani problém si koupit kaštany syrové a upéct si je doma. Jaká byla situace později nevím, protože mi nijak zvlášť nechutnaly a uvítala jsem, že je tatínek přestal kupovat.
Hodnocení: 0
Vložil: kastan Neregistrovaný | 2010-01-29 14:44:08
Kaštan napsal/a:
Moc děkuji díky vám jsem si na nich velmi pochutnala!! :)
ja je moc nemam rad
Hodnocení: 0
Vložil: Kaštan Neregistrovaný | 2010-01-13 19:49:25
Moc děkuji díky vám jsem si na nich velmi pochutnala!! :)
Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.