Je libo Steak či Biftek?

17.9.2017 | autor: Marie Baxová

Je libo Steak či Biftek?

Jste velcí milovníci masa, a nedokážete si bez něj představit žádné jídlo? Těšíte se na letní grilování, rádi si pochutnáte na steacích a biftecích? Ale víte vůbec, jaký je mezi těmito dobrůtkami rozdíl, a co to vlastně znamená, když se vás číšník zeptá, jak si přejete maso upravit?

Biftek

Tento název je odvozený z anglického slova beef steak, který znamená hovězí steak, a je připravován ze střední části hovězí svíčkové. Maso musí být 3-4 týdny vyzrálé, nadále se koření a zprudka opéká. Nejchutnější bifteky jsou z mladých býčků či volů plemen Angus, Hereford nebo Charolais.

Steak

Jedná se o větší kus masa, kuřecího, krůtího nebo ryby. Nejčastěji je to však vepřové a hovězí maso. Steaky se připravují několika způsoby a to jak grilováním nebo pečením na pánvi. Důležitá je ale délka a teplota úpravy. Záleží na každém z vás, jak máte rádi maso propečené.

  • Very rare je velmi jemně propečený steak, který je uvnitř krvavý.
  • Rare je jemně propečený steak, který má vnitřek stále dost krvavý, ale směrem k okrajům se již začíná zabarvovat. Povrch steaku je tmavě hnědý.
  • Medium steak je nejčastěji připravované maso. Jeho střed je růžový, ale zbytek masa je již upečený.
  • Medium well je maso, které je již celé opečené, ve středu jsou jen náznaky růžové barvy.

Mějte na paměti, že čím kratší dobu je steak připravován, tím je šťavnatější a chutnější. Za zmínku ještě stojí způsob úpravy Raw což je pouze syrové maso používané na tatarák.

Hovězí steaky - recenze jsou jistě nejchutnější. I pro ty máme různé názvy, podle toho z jaké části zvířete jsou.

  • Filet mignon steak připravený z malého kousku svíčkové.
  • T-bone steak je jemné maso ze zad s kostí ve tvaru písmene T.
  • Rib Eye steak se připravuje ze střední části vysokého roštěnce
  • Rumpsteak je masíčko z hovězí kýty.

Ke steaků se jako příloha podává pečený brambor, salát, fazole, rýže nebo opečená cibulka a pečivo. Zapomenou by jste neměli na steakový příbor s ostrým nožem.

Dobrou chuť!



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět

Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.