Kolik máte druhů aneb Jak efektivně péct cukroví

22.12.2010 | autor: Redakce PŽ

Kolik máte druhů aneb Jak efektivně péct cukroví"Kolik máte druhů?" Pánové prominou, že možná nebudou hned rozumět. Zato dámy v tomto předvánočním čase budou vědět okamžitě. Velmi častým tématem prosincových rozhovorů je totiž, kolik máte druhů cukroví, jestli máte již uklizeno, nakoupený stromeček, kapra a podobně.

Po otázce „A kolik máte druhů?" následují různé scénáře pokračování rozhovoru. Buď ještě napečeno nemáte vůbec a tato otázka vás trochu znervózňuje, zvláště pokud tázající má už druhů alespoň deset. Nebo jste již v procesu pečení a tak si začnete povídat, co u vás doma pečete nejraději, jaký druh nesmí rozhodně chybět a leckdy dojde i na výměnu receptů.

Když ženy pouze plní očekávání...


Každá rodina má jiné zvyky, ale připadá mi, že se většinou tiše předpokládá, že cukroví určitě pečete, a to ne pouze malinko druhů! Ženy toho mají před Vánoci hodně na práci - většinou je totiž na nich, aby zajistily cukroví, upečení vánoček, vánoční úklid, štědrovečerní menu a jiné.

Do toho samozřejmě musí zvládnout i všechny běžné činnosti, takže to pro některé z nás bývá i stresující období, jak všem vlastním i cizím požadavkům vyhovět. A každá z nás se s touto situací vyrovnává různě. Já například klidně vynechávám detailní úklid celé domácnosti a soustřeďuji se raději na výběr dárků, protože mě nejvíce těší radost dětí u vánočního stromečku.

Ohledně cukroví patřím k ženám, které ho sice rády jedí, ale nepečou ho nijak zvlášť rády. Že bych se na to vyloženě těšila, to ne. Nebaví mě trávit sama v kuchyni tolik času. Ještě tak dva či tři druhy, ale víc se mi většinou do předvánočního času nedaří dostat, a pokud bych se měla dostat například na číslovku deset, bylo by to s velkým sebezapřením, které by mi (a v konečném důsledku ani mým blízkým) určitě nesvědčilo.

Co dokáže spolupráce

Přesto jsem letos již od 2. prosince na otázku „A co cukroví, máte? A kolik druhů?" odpovídala se šibalský úsměvem, že napečeno již mám, a dokonce deset druhů! Protože to většinou tázající trochu vyděsilo a začaly mít pocit, že jsou nějak pozadu, neschopné a podobně, hned jsem dodávala příběh, jak se mi to podařilo.

Nebylo to totiž poprvé, co jsme pekly s několika kamarádkami dohromady. A velice se nám tento způsob osvědčil. Letošní Vánoce jsme dokonce udělaly experiment a sešly jsme se ve velkém počtu. Dříve jsme pekly třeba ve skupince tří či čtyř, letos se nás sešlo hned jedenáct!

Pravda, potřebovaly jsme tentokrát trochu více mailové korespondence před samotnou akcí, ale vše klaplo na jedničku. Ať je počet lidí jakýkoliv, nejdříve je důležité se dohodnout, jaké druhy budete péci a zhruba v jakém množství. Sice každá rodina to má jinak, ale když se vyberou favoriti a navíc máte chuť se obohatit o nové recepty a spolupracovat, jde to snadno.

Efektivně na společné pečení

Je skutečně efektivní, když každá donese dle dohody předem připravené těsto na den D, a to pro všechny, tedy většinou z více dávek. A pak už se jen sejdete u té, která má největší kuchyni, a dáte se do akce.

Pokud by vás tento způsob zaujal, vězte, že kromě cukroví, které si ten den všechno odnesete domů, získáte i další bonusy. Nepečete doma sama, ale při práci si dobře popovídáte se svými kamarádkami, případně můžete zapojit i děti. Práce jde rychle od ruky, všichni se střídají u různých činností jak komu vyhovuje. Vše jste schopné zvládnout během jednoho dne či delšího odpoledne a pak již máte hotovo, takže je to i způsob značně efektivní, pokud rády šetříte vlastním časem.

K praktickým radám si dovolím připomenout: mít co nejvíce plechů na střídání, hodně pečícího papíru, více kusů pracovního náčiní (např. vály či válečky), krabičky na hotové cukroví. A samozřejmě mít přehled o financích, které do toho kdo vložil, abyste i tuto stránku měly na konci v rovnováze. Také je dobré mít druhy pečené i nepečené, aby se pracovní činnosti dobře rozložily a stihly jste vše v jedné troubě upéci.

Pokud by vás někoho tato varianta zaujala, vězte, že kromě voňavého cukroví si navíc domů můžete odnést pocit z dobré spolupráce a společně vykonaného díla. Mně zůstala vzpomínka na velmi příjemný den plný legrace a zajímavého povídaní, který si příští rok velmi ráda zopakuji.

 

Eva Slejšková (více o ní zde)

Foto: Eva Slejšková



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář
Hodnocení: 0
Vložil: Květa Neregistrovaný | 2011-10-26 21:09:58
Hezký článek! Letos vyzkoušíme :)
Hodnocení: 1
Vložil: Blanka Neregistrovaný | 2010-12-22 18:09:28
To je báječný nápad! Příště zkusím.
Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.