Kuchařský minislovníček
Jste milovníci jídla a dobré kuchyně, ale často slýcháte v televizi nebo v restauraci cizí názvy jídel, o kterých nevíte co to je? V časopisech, na internetu nebo v kuchařkách nacházíte výrazy, kterým nerozumíte? Žádný problém. Zde jsou některé z nich a jejich význam.
Mascarpone
Jedná se o sýr vyráběný z tučné smetany. Pochází z Lombardie ale dnes se vyrábí po celé Itálii. Je bílý, lehce roztíratelný a voní jako smetana. V lednici je dobré uchovávat ho odděleně a v uzavřené nádobě, velmi lehce načichne ostatními potravinami. Používá se do italských dezertů jako je Tiramisu, je základ pro sladké pomazánky a přidávat se může i do zmrzlinových pohárů. Je volně k dostání v obchodě.
Bešamel
Bešamelová omáčka patří mezi základní omáčky v kuchyni. Pochází z Francie a její příprava je velmi jednoduchá. Základ tvoří máslo, které rozehřejeme, přidáme hladkou mouku a nakonec teplé mléko. Mícháme aby se nám nedělaly hrudky. Ochutíme solí a špetkou muškátového oříšku. Tato omáčka se hodí na lasagne, k zelenině, rybám, plodům moře nebo těstovinám.
Raclette
Pod tímto názvem se ukrývá švýcarský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Tento sýr se používá na nejznámější švýcarské jídlo, též zvané Raclette, kdy se plátky sýra pokládají na horké brambory, po kterých se roztéká. Doma si ho můžeme rozpéct na stolním grilu s horkými malými pánvičkami. Vynikající není jen na bramborách, ale také na žampionech, paprice nebo čerstvé bagetě.
Foie gras
Tato pochoutka patří mezi speciality a pochází z Francie. Jedná se o husí játra, připravovaná v teplých i studených variacích. Husy jsou pro tato jídla speciálně vykrmovaná, aby jejich játra nabrala na velikosti. V některých státech je to však již zakázáno.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.