Mnoho chutí rýže

26.4.2017 | autor: Redakce PŽ

Mnoho chutí rýže

Kdo z nás by neznal rýži? Tato bílá pochoutka má nezastupitelné místo v našem jídelníčku. Používáme ji jako přílohu, vaříme rizota, připravujeme ji na sladko nebo ji zdobíme bylinkami. Věděli jste ale, že rýžová zrnka za sebou mají poměrně dlouhou historii? A co teprve zkusit spočítat, kolik druhů rýže máme?

Rýže jako taková pochází z Asie, pravděpodobně původně z Thajska. Již 4 tisíce let před naším letopočtem se začala drobná rýžová zrníčka pěstovat na asijském kontinentu. Za domovinu rýže jsou kromě Thajska považovány Indie a Čína, kde dodnes existují rozlehlé rýžové plantáže. Do Evropy, potažmo do Řecka, se bílá zrnka dostala s vojsky Alexandra Velikého v období 300 let před naším letopočtem. Odtud se rozšířila do starověkého Říma, do jižní Evropy, Jižní Afriky a Egypta. Po čase se začala drobná zrníčka pěstovat okolo celého Středozemního moře a expandovala takřka do celého světa. Díky tomu si tuto asijskou pochoutku můžeme dnes bez problémů naložit na talíř a vychutnat si její nenapodobitelnou chuť.

Jistě vám je známo, že není jen jeden typ rýže. Naopak. Nabídka různých druhů rýže je široká, a my si tak můžeme vybrat tu, která více lahodí našim chuťovým pohárkům a která se nejvíce hodí k připravovaným pokrmům. Podle tvarů zrníček rozdělujeme rýži na základní druhy jako kulatozrnná, dlouhozrnná, krátkozrnná atd. V obchodech však narazíte i na jiné názvy, proto se nyní pojďme v krátkosti podívat, co znamenají:

Rýže střednězrnná loupaná, stejně jako jí blízká rýže dlouhozrnná loupaná, jsou u nás nejrozšířenějšími druhy. Mají nízký obsah tuku a dobře drží tvar, protože zrníčka se během přípravy k sobě nelepí. Rýže „parboiled“ se od předešlých liší tím, že při její přípravě jsou minerály a vitaminy vtlačeny do zrna, tudíž při přípravě nedochází k ochuzení o tyto cenné látky. Vaří se však poměrně delší dobu, zpravidla 15-20 minut. Celozrnná rýže je ideálním pomocníkem pro všechny, kteří dbají na zdravý způsob života. Oproti ostatním druhům obsahuje celá neloupaná zrnka, tudíž se v ní skrývá řada důležitých živin. Nedocenitelná je hlavně vláknina, která působí pozitivně na střeva. Velké množství cenných živin má i rýže natural. Její zrna jsou sice loupaná, ale neleštěná, a tak si zachovávají mnoho minerálních látek. Vaří se velmi dlouho, někdy až 40 minut, a zrnka bývají tvrdší. Jasmínová rýže má specifickou chuť – jemnou avšak výraznou. Oblíbená je především v Asii. Rýže basmati je považována za nejlepší ze všech druhů rýže. Má dlouhá tenká zrna a velmi výraznou chuť. Hotovou pochoutkou je potom divoká indiánská rýže, která má tvrdá, dočerna zbarvená zrna. Oproti jiným druhům je poměrně drahá a vaří se velmi dlouho (dle odhadů cca 40 minut), je však velmi bohatá na živiny a minerály. Indiánská rýže není rýží v pravém slova smyslu – získává se z rostliny Zizania aquatica a pěstuje se v Americe v oblasti velkých kanadských jezer.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět

Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.