Polévky pro zdraví

29.12.2009 | autor:

Polévky pro zdraví

Jak se během chladného počasí zahřát a přitom udělat něco pro své zdraví? Odpověď je jednoduchá – vyzkoušejte polévku. Vývar, brokolicová polévka, žampionový krém a další pochoutky nejenže vykouzlíte v kuchyni během pár minut, ale navíc si i výborně pochutnáte.


Podzimní plískanice a zimní mrazíky jsou ideálním časem na teplou polévku. Ostatně na salát nebudete mít během chladných dnů asi moc chuť, kdežto taková domácí česnečka potěší váš mlsný jazýček i kručící žaludek. Polévky jsou ideálním obědem nebo večeří, dopřát si je však můžete také k odpolední svačině. Díky množství zeleniny, česneku, cibule, bylinek a dalších přísad představuje polévka ideálního společníka při cestě za zdravým životním stylem. Pokud navíc ušetříte na smetaně a hutných zahušťovadlech, máte před sebou zdravou variantu pro vaše srdce i postavu. Plesat bude mimo jiné také váš imunitní systém.

Čočková a fazolová polévka

Kromě klasického kuřecího či hovězího vývaru a již zmíněné česnečky se na přípravu polévek skvěle hodí multifunkční luštěniny. Sáhněte zejména po fazolích, hrášku, čočce nebo cizrně.

Luštěniny mají oproti ostatním ingrediencím tu výhodu, že perfektně zasytí. Taková hrášková polévka se lžící zakysané smetany a nasucho opečeným toastem je skvělým obědem, který nevyžaduje velké kulinářské zkušenosti. Jedinou nevýhodu tak představuje relativně dlouhá doba přípravy. Fazole, hrášek, čočku i cizrnu byste totiž měli nechat nabobtnat ve vodě ideálně přes noc. Samotné vaření pak zabere asi dvacet minut a pochoutka je na světě. Náš tip: připravte si celý hrnec polévky. Nejenže si pochutná celá rodina, ale můžete si ji v plastových krabičkách vzít do práce a rychle ohřát v mikrovlnné troubě. Zdravý a vydatný oběd v kanceláři tak máte vyřešen.

Květáková polévka a jiné

Zeleninové polévky se také drží na předních místech pomyslného žebříčku oblíbenosti. Skvěle například brokolicová, květáková, žampionová nebo dýňová polévka. Příprava není kdovíjak složitá. Tyto polévky nabízejí množství různých variancí. Skvěle chutnají teplé i studené, s krutony, osmaženým pečivem, sýrem, zakysanou smetanou, vajíčkem nebo třeba kuřecím masem. Jen pozor na nadýmavé účinky některých surovin. Proto si raději polévku odpusťte před večírkem nebo schůzkou. Dobrou chuť!



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět

Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.