Raclette

9.11.2009 | autor:

Raclette

Za vznešeně znějícím názvem raclette se překvapivě skrývá tradiční selské jídlo. Jeho domovinou je Švýcarsko, kde se raclette na začátku devatenáctého století stal součástí každého setkání pastýřů. Zapomeňte na brambůrky a chlebíčky a pozvěte své hosty přisednout k raclette! Rozsadíte se kolem grilu a každý si sám na pánvičce připraví, co mu nejvíc chutná.

Sýrové hody raclette

Raclette (čteno raklet) je jakousi obdobou francouzského fondue. Původně to byl jen název sýra, v současnosti si pod ním představujeme celý jídelní proces. V centru dění  je raclette gril, který obsahuje rožnící gril a lopatičky na rozehřívání sýra. Ještě než přijdou hosté, připravíme základní suroviny. Švýcarští pastýři si vystačili s pečenými bramborami ve slupce, sýrem a vínem, což by mělo tvořit základ každého „rakletování“. S potravinami můžete experimentovat, existují různé recepty s jablky, hruškami, rajčaty, slaninou, plody moře, uzeným masem a tak dále. Vzhledem k tomu, že originální raclette sýr je poněkud dražší, ujaly se skvěle i ementály či hermelíny.  

Opatrné čištění

Používání raclette grilu není nijak náročné a nevyžaduje žádné zvláštní schopnosti. Před jeho prvním použitím raději přetřete grilovací desku olejem a poté ji po každém „rakletování“ vyčistěte. Postačí vám obvykle navlhčená houba. Drátěnka nebo pískové čisticí prostředky by mohly povrch přístroje i desky pánviček nenávratně poškodit. K manipulaci s potravinami na grilu zásadně užívejte jen dřevěné nebo umělohmotné obracečky.

Jak na raclette?

Na závěr si představíme jeden z možných postupů. Nejdříve na grilovací ploše rozložte slaninu, která pustí voňavý omastek. Až bude slanina hotová, odložte ji na předem připravené horké toasty. Nyní můžete začít po ploše rozkládat cuketu nebo lilek, po chvilce přidejte cibuli a na závěr rajčata. Těsně před opečením cukety dozlatova, vložte mističku se sýrem. Poté vše rozložte na opečené tousty se slaninou a přelijte sýrem. Jednoduchý, ale nesmírně chutný recept zvládne připravit každý. Můžete se tak střídat - raclette vždy obsluhuje jen jedna osoba, která může něco přidat či odebrat podle svého gusta a připravit tak přátelům překvapení.  


Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.