Zpříjemněte si léto recepty Heinz!
Zpříjemněte si léto recepty Heinz! Originální recepty, které připravila společnost Heinz ve spolupráci s Filipem Sajlerem. TV-kuchař známý z dua Kluci v akci použil při jejich přípravě unikátní produkty Heinz a vytvořil sérii zdravých, rychlých a chutných pokrmů inspirovaných Středomořskou kuchyní. S Heinz ochucenými rajčatovými protlaky a pyré si je nyní můžete uvařit i Vy.
1. ŠPANĚLSKÁ ČOČKA LENTEJAS DE ESPAÑA
/lentechas de espaňa/
Tato hustá čočková polévka patří mezi jídla „de cuchara", volně přeloženo „na lžíci" (jedná se především o vydatné pokrmy z luštěnin). Je typická pro celé Španělsko.
4 porce
250 g čočky
1 zralé rajče nebo 80g Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem
1 mrkev
1/2 červené a 1/2 zelené papriky
1 cibule
4 stroužky česneku i se slupkou
lžíce sladké mleté papriky
1 nožička klobásy chorizo
špetka mletého římského kmínu
sůl
2 střední brambory
Do hrnce vložíme čočku, celé rajče nebo rajčatové pyré, celou mrkev, cibuli, česnek, chorizo, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, sůl a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji.
Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bramborami a vaříme dalších 20 minut. Ke konci vyjmeme chorizo a nakrájíme na kolečka. Tato polévka se tradičně podává v kameninové míse. Některé kuchařky přidávají do polévky během varu pár kapek octa.
2. GULÁŠ Z HOVĚZÍ OHÁŇKY
Guláš z oháňky je výborný a vydatný pokrm.
8 porcí
2 hovězí/býčí oháňky (přibližně 1,5 kg)
4 zralá rajčata, není-li sezona sklizně, rajčata skvěle nahradí 80g Heinz rajčatového protlaku
750 g mrkve
1 kg cibule
4 stroužky česneku
1 kg brambor
1/2 l bílého vína
olej, šafrán, černý mletý pepř, sůl
Oháňky očistíme a nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce.
Očistíme cibuli a osmahneme ji v hojném množství oleje, scedíme a přidáme k oháňce.
Dále přidáme drobně posekaný česnek, zlehka posekaná oloupaná rajčata nebo Heinz rajčatový protlak a očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, pepř a trochu soli.
Všechny ingredience společně osmahneme, asi 15 minut, a občas promícháme, aby se nepřipálily. Přidáme víno, zakryjeme a pomalu na mírném ohni vaříme asi 2 hodiny, dokud není maso měkké.
Po uvaření necháme alespoň 2 hodiny odstát (ještě lépe z jednoho dne do druhého).
Pak očistíme brambory a nakrájíme je na kousky, usmažíme a podáváme k oháňce. Tím se omáčka se zeleninou nevpije do brambor.
Tip: Jako rajčatový produkt můžete do guláše také použit Heinz rajčatový protlak s česnekem nebo rajčatový protlak s bylinkami.
3. GAZPACHO
/gaspačo/
Snad nejznámější španělská polévka je gazpacho.
4-6 porcí
750 g kvalitních oloupaných rajčat nebo Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem
1 salátová okurka (oloupaná)
1 kapie - čerstvá, dodá krásnou barvu
1 zelená paprika
4 plátky bílé veky
1-2 stroužky česneku
100 ml kvalitního olivového oleje
vinného octu trochu méně než oleje
sůl
Rajčata na špičce nakrojíme do kříže a spaříme pár vteřin ve vařící vodě, ihned zchladíme ve studené. Rajčata oloupeme a pokrájíme, stejně jako ostatní zeleninu. Nemáme-li po ruce čerstvá rajčata, nahradíme je Heinz rajčatovým pyré.
Všechny ingredience vložíme do mixéru a vyšleháme v hladkou polévku. Necháme dobře vychladit.
Gazpacho podáváme s najemno posekanou cibulí, sušenou šunkou, natvrdo uvařeným a nakrájeným vajíčkem, posekanými olivami nebo kyselými okurkami.
4. TUŇÁK S RAJČATY A CAPARI
ATÚN CON TOMATE Y ALCAPARRAS
/atún kon tomate y alkaparras/
Jemně pikantní rajčatová omáčka s capari se perfektně hodí k tuňákovi i mečounovi.
4 porce
4 steaky z tuňáka
sůl
2 lžíce olivového oleje
1 střední cibuli, nakrájenou na plátky
2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
500 g loupaných a nakrájených rajčat nebo Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem
2 lžíce nasekané petrželky
2 lžíce capari
2 lžíce vinného octa
2 lžíce rybího vývaru nebo vody
Tuňáka osolíme z obou stran.
V mělkém hrnci osmahneme na rozpáleném oleji tuňáka z obou stran dorůžova a přendáme ho do horké nádoby, aby nám zcela nevychladl.
Do hrnce po tuňákovi přidáme cibuli a česnek, osmahneme, přiklopíme a na velmi mírném ohni pomalu dusíme asi 10 minut. Zvýšíme plamen, podle nálady přidáme rajčata nebo rajčatové pyré, petrželku, ocet a okapané capari. Vaříme 5 minut, poté přidáme rybí vývar a podle chuti dosolíme.
Tuňáka položíme na zeleninovou směs, zakryjeme a prohříváme ještě asi 5 minut.
Tuňáka podáváme přelitého rajčatovou směsí.
5. RIZOTO S MUŠLEMI A MO5SKÝMI PLODY
Kombinace mořských plodů a rizota povýší tradiční pokrm na nevšední chuťový zážitek.
4 porce
Rizoto
1 malá cibule
50 ml olivového oleje
240 g rýže Arborio
200 ml bílého vína
350 ml silného kuřecího vývaru
sůl
bílý pepř
1 snítka tymiánu nebo špetka sušeného
50 g másla na zjemnění
Omáčka
10 stroužků česneku
40 ml olivového oleje
200 g mušlí - slávky
200 g mušlí - vongole
100 ml bílého vína
100 g sépií
100 g vyloupaných krevet
400 g drcených loupaných rajčat, nemáte-li k dispozici kvalitní rajčata, použijte Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem
sůl
pepř
40 g hoblin parmezánu
Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchávání vaříme na mírném ohni, dokud není na skus, asi 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochutíme jej solí, pepřem a tymiánem, zjemníme máslem.
Česnek nakrájený na plátky orestujeme na olivovém oleji dozlatova, přidáme mušle, promícháme a zalijeme vínem. Jakmile se mušle otevřou, přidáme sépie a krevety. Promícháme a přidáme Heinz rajčatové pyré nebo drcená rajčata, sůl a pepř.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.