Skladování úrody

12.12.2017 | autor: Redakce PŽ

Skladování úrody

Zahrádkáři si moc dobře uvědomují, že skladování zeleniny, ovoce a vůbec celý úrody je úplně stejně důležité jako celý proces pěstování zeleniny. Úplně od prvního zasetí semínka, přes péči v průběhu růstu až po sklizeň.                                                                                                                                                Dnes se to většinou vůbec neřeší. Není to potřeba, protože, kdo nemá vlastní úrodu, nebo nějaké jiné zásoby, dá jednoduše všechno, co koupí do lednice a hotovo. S vlastní úrodou je to samozřejmě jinak. To už člověk musí vědět, co s ní udělat, aby se mu nepokazila a aby vydržela co nejdéle. Někdo, kdo vyrůstal v hospodářském prostředí, ví co a jak dělat. Jsou však i tací lidé, kteří se na zahrádkaření dali až v dospělém věku a jejich rodiče ani prarodiče se tomu nevěnovali. Právě jim jsou věnovány následující řádky a pár dobrých rad.

Klasické uskladnění:

·         Čisté, suché, chladné, tmavé prostory. Ideálně sklep. Před uskladněním úrody je dobré ho pořádně vyčistit a vydesinfikovat.

·         Skladujte zeleninu a ovoce odděleně. Nikdo nechce, aby jablka chutnali jako zelí. Je dobré skladovat zeleninu a ovoce v jiných místnostech, když to nejde, oddělte je alespoň příčkou.

·         Klasické bedýnky jsou nejlepší pro ovoce. Oddělení jednotlivých rad papírem, zabráni potencionálnímu šíření plísně v celý bedýnce.

·          Bedýnky bez otvorů, vysypané pískem nebo rašelinou jsou vhodné pro zeleninu. Je totiž dobré, když se zelenina nedotýká jedna druhé a na to je písek dobrý pomocník.

·         Svázaní do copů a pověšení je ideálním způsobem na skladování česneku či cibuli.

Jiné možnosti uskladnění – zavařit, usušit nebo zmrazit:

Samozřejmě nejvíc vitamínů, minerálů a jiných hodnotních látek má čerstvá zelenina, proto je fajn, když ji můžeme uskladnit tak, aby zůstala co nejdéle čerstvá. Neměli by jsme však zapomenou na lahodné kompoty nebo džemy. Sušením zas získáme zdravou variantu chipsů, či už zeleninových nebo ovocných. Mražení nám zas umožní mít „čerstvé“ jahody i v prosinci a to je magnet pro zdraví.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět

Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.