Zázrak jménem Hlíva Ústřičná

8.11.2016 | autor: Marie Baxová

Zázrak jménem Hlíva Ústřičná

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Roste od konce léta do zimy na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, pěstuje se i uměle, v pěstírnách nebo i doma. Po žampionech  a houbách šiitake je to třetí nejčastěji uměle pěstovaná houba. Má velké zastoupení v kuchyni  i v léčitelství.

Tato houba byla v čínské medicíně považována za zázrak a elixír mládí. Nejvíce se pěstuje v asijských zemích, Pákistánu, Nigérii a USA.

Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti zánětlivým, bakteriálním, virovým i plísňových chorobách.

Posiluje imunitu, pomáhá při potížích s trávením a při zmírnění projevů alergií.

Nejvýznamnější složkou jsou beta glukany, což jsou unikátní přírodní komplexní sacharidy, které zabraňují mnoha chorobám. Zastupuje skupinu vitamínů B, K, D a C, nenasycené mastné aminokyseliny a stopové prvky jako jsou selen, železo, chrom, měď, sodík a zinek.

Tato ojedinělá houba má své velké místo v kuchyni. Je známa pro svoji specifickou nasládlou chuť, intenzivní vůni a možná i afrodiziakální účinky. Používá se do omáček, polévek, salátů a do asijských jídel. Může se smažit, sušit, péct a výborná je i nakládaná v octě. Vynikající je z ní  falešná držková polévka. Většinou se zpracovávají pouze klobouky, ale sušené nožičky se mohou mlít a jako prášek přidávat na dochucení jídel.

Hlívu ústřičnou seženeme po celý rok ve větších supermarketech nebo specializovaných obchodech. V sezóně pak na farmářských trzích nebo přímo od velkopěstitelů. Tuto pochoutku je snadné pěstovat  i doma, zakoupením substrátu se sadbou hlívy.

Pokud hlívu kupujete v obchodě, měla by být čerstvá, s neponičeným kloboukem. Sušenou ji uschováváme na suchém a chladném místě, čerstvou v lednici nejvíce 2-3 dny.

Foto: Flickr, mrwalker



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.