11 důvodů, proč byste měla pít zelený čaj

10.5.2013 | autor: Tereza Dvořáková

11 důvodů, proč byste měla pít zelený čaj

Zelený čaj je používán jako lék již tisíce let. Tento kouzelný nápoj má velké množství využití a to od snižování krevního tlaku přes hubnutí až k prevenci rakoviny. Důvod, proč zelený čaj má více zdravotních výhod než černý čaj, je v jeho zpracování. Černý čaj je zpracován tak, že prochází procesem kvašení, zatímco úprava zeleného čaje se tomuto procesu zcela vyhýbá. V důsledku toho si zelený čaj zachovává maximální množství antioxidantů a látek, které dávají zelenému čaj tak velké množství výhod.

Zde je seznam několika jeho úžasných výhod, které byste měla znát. Pozor, připravte si k ruce šálek zeleného čaje, protože po jeho přečtení již nebudete pít nic jiného!

  1. Hubnutí - Zelený čaj zvyšuje metabolismus. Látky (konkrétně polyfenoly) nalezené v zeleném čaji působí na zintenzivnění oxidace tuků a na rychlost, při které vaše tělo změní jídlo na kalorie. V důsledku tohoto procesu je pak mnohem snazší zhubnout.
  2. Cukrovka - Zelený čaj pomáhá regulovat hladinu glukózy a zpomaluje vzestup hladiny krevního cukru po jídle. To může zabránit vysokému množství inzulínu a výslednému ukládání tuků.
  3. Srdečních onemocnění -  Vědci se domnívají, zelený čaj působí na sliznici a cévy. Pomáhají je udržet v klidu a lépe odolávat změnám krevního tlaku. To může také bránit tvorbě krevních sraženin, které jsou hlavní příčinou srdečního infarktu.
  4. Rakovina jícnu – Zelený čaj může snížit riziko vzniku rakoviny jícnu, a to tak, že dokáže zabít rakovinné buňky bez poškození zdravé tkáně kolem nich.
  5. Cholesterol - Zelený čaj snižuje množství škodlivého cholesterolu v krvi a zlepšuje poměr dobrého a špatného cholesterolu.
  6. Alzheimerova a Parkinsonova choroba - Říká se, že tento zázračný nápoj působí na zpoždění výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Studie prováděné na myších ukázaly, že zelený čaj chrání mozkové buňky před umíráním a zaceluje poškozené mozkové buňky.
  7. Zubní kaz - Studie dokazují, že chemické antioxidanty v čaji mohou zničit bakterie a viry, které způsobují infekce v krku, zubní kazy a další dentální onemocnění.
  8. Krevní tlak - Pravidelná konzumace zeleného čaje pomáhá ke snižování rizika výskytu vysokého krevního tlaku.
  9. Deprese – V čaji obsažená aminokyselina poskytuje relaxační a sedativní účinek, což je pro pijáky čaje velmi oblíbenou výhodou.
  10. Anti-virové a anti-bakteriální účinky - Čajové katechiny jsou silné antibakteriální a protivirové látky, které se efektivně činí při léčbě snad všeho - od chřipky k boji proti rakovině. 
  11. Péče o pleť - Zelený čaj může zřejmě také pomoci s vráskami a příznaky stárnutí. A to díky jeho antioxidačním a protizánětlivým účinkům. Studie také prokázaly, že zelený čaj aplikován přímo na postižené místo, může pomoc k zahojení například popálenin, spálenin od sluníčka a lehkých zranění.


Autor: Tereza Dvořáková

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.