Antioxidanty – k čemu jsou nám dobré?

26.4.2013 | autor: Redakce PŽ

Antioxidanty – k čemu jsou nám dobré?

Látky známé jako antioxidanty jsou našimi pomocníky v péči o dobrý stav našeho těla a správnou funkci organismu. Jaká je jejich úloha? Hlavní a nejdůležitější úkol antioxidantů je v tom, že pomáhají dostat z našeho těla pryč škodlivé látky. Poskytují tak našemu organismu nedocenitelnou službu. Právě proto bychom si jich měli v jídelníčku více všímat. Kde antioxidanty najdeme a co se může stát, když jich má naše tělo nedostatek?

Nedostatek antioxidantů může vést ke špatnému konci

Jak konkrétně antioxidanty v těle působí? V našem metabolismu při buněčných operacích vznikají jako vedlejší produkt takzvané volné radikály. Jedná se o sloučeniny kyslíku, které mohou poškozovat buněčný aparát. Jejich hlavním zdrojem je fádní strava s převahou jídel z rychlého občerstvení, sladkostí, konzervantů a éček. K jejich rozvoji také přispívá rentgenové a ultrafialové záření, znečištěné životní prostředí, stejně jako oblíbená dvojice alkohol a kouření. Volné radikály, nejsou-li včas zastaveny, mohou poškozovat genetické informace buněk a tvořit tak náhodné novotvary zhoubného charakteru. Výsledkem řádění volných radikálů mohou být nádory a dokonce obávaná rakovina. Volné radikály se mimo jiné podílejí na vzniku mnoha civilizačních chorob, kupříkladu aterosklerózy, poškození stěn cév, tvorby krevních sraženin, stárnutí tělních tkání a dokonce cukrovky nebo Alzheimerovy choroby.

Těžká práce antioxidantů

Naopak antioxidanty jsou látky neutralizující účinek volných radikálů. Svou činností tak přispívají k ochraně imunitního systému. Jednotlivé antioxidanty (patří mezi ně vitaminy A, B6, C, E, zinek a selen) se vzájemně podporují a spolupracují tak při procesu potírání nechtěných volných radikálů. Výsledkem jejich činnosti tak je ozdravěný organismus.

Elegantním řešením je ovoce a zelenina

Ke zdrojům antioxidantů patři zejména ovoce a zelenina. Největším množstvím látek antioxidační skupiny se chlubí grapefruity a zelí, dále pak růžičková kapusta, česnek, cibule, brokolice nebo saláty. Mimoto najdeme antioxidační látky také v luštěninách, celozrnné rýži, obilovinách, červeném víně, sóji, zeleném čaji a ve výtažku z rostliny aloe vera. 



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.