Cukrovka neboli diabetes mellitus

23.5.2010 | autor:

Cukrovka neboli diabetes mellitus

Cukrovka představuje velmi vážné onemocnění, při němž je doporučována přísná dieta a další omezení. Co to vlastně diabetes mellitus je a jak s cukrovkou v rámci možností bojovat, se dočtete na následujících řádcích.

Diabetes mellitus – co to je?

Jako diabetes mellitus je označována úplavice cukrová, jednoduše cukrovka. Jedná se o metabolické onemocnění, které lze rozlišit na dva typy. Cukrovka je totiž spojená s přemírou cukru v krvi, přičemž tuto zvýšenou hladinu může mít na svědomí buď nedostatek inzulínu nebo nízká citlivost tkání na tento hormon. První typ hyperglykémie je spíše vzácnější a objevuje se převážně u dětí a mládeže, zatímco druhý postihuje velkou část dospělé populace. Riziko onemocnění druhým typem cukrovky stoupá zejména u osob s nadváhou a obézních jedinců.

Diabetes a jeho příznaky

Mezi vůbec první příznaky obou typů diabetu patří pocit žízně a s ním spojené neustále pití a močení, únava až apatie. Často také poruchou metabolismu postižený jedinec nepřiměřeně hubne či trpí vleklými obtížemi s močovými cestami. V každém případě je při zjištění prvních příznaků nutné ihned navštívit lékaře a podrobit se krevním testům. Léčba onemocnění závisí na typu cukrovky a na míře, v jaké zasáhla organismus. Lehčí formy lze regulovat dietou, u těžších jsou nutné pravidelné inzulínové injekce. Konkrétní informace vám podá fundovaný lékař, rozhodně se nesnažte léčit cukrovku sami doma – jedná se o příliš vážné onemocnění na to, abyste takto riskovali.

Jídelníček při cukrovce

Při onemocnění oběma druhy cukrovky je nutné dbát na speciální dietu, která se však příliš neliší od dietology doporučovaného zdravého jídelníčku. Do denní stravy zařaďte nízkotučné mléčné výrobky, libová a netučná masa, ryby, rostlinné oleje a množství zeleniny (nejlépe listovou zeleninu, okurku, rajčata, papriku, zelí, ředkvičky a špenát). Při onemocnění diabetem je nutné omezovat příjem sacharidů, proto vyměňte ihned bílé pečivo za celozrnné a uberte na množství. Také ovoce a některé druhy zeleniny (mrkev) obsahují sacharidy, pracujte proto s nimi na svém talíři opatrně. Snažte se pokrmy upravovat zdravě, nejlépe dušením, pečením a grilováním, smažená jídla omezte na minimum. Ze sladkostí si sem tam dopřávejte spíše ovocné a tvarohové dezerty, vyhýbejte se sladkému pečivu a cukrářským výrobkům.

 



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.