
Kdy jste se naposledy na nějakou činnost soustředili tak, že jste ztratili pojem o čase? Kdy jste zapomněli na jídlo a spánek a byli jste ponořeni do nějaké aktivitě, která vám dávala obrovský smysl? Tento stav se odborně označuje jako flow. Dnešní společnost však má problém jej dosáhnout.
více
26.1.2012autor: Redakce PŽ

Pochází z Číny, v létě osvěží, v zimě zahřeje, má spoustu variací a chutí a obsahuje kofein. Ano, správně, je to
čaj. V Evropě je známý teprve několik set let, podle legendy je však v Číně známý už asi pět tisíc let. Tehdy prý sám čínský císař Šen-mung (mimo jiné i výborný léčitel) náhodou objevil využití čajových lístků k přípravě lahodného nápoje. Zrovna převařoval velmi znečištěnou vodu, aby se mohl napít, když mu několik
lístků čajovníku spadlo do této vody. Nejdříve se sice rozzlobil, ale když se snažil lístky z vody vytáhnout, byl okouzlen krásnou vůní.
celý článek
16.11.2011autor: Redakce PŽ

Snem a cílem lidstva 21. století je
žít zdravě, prodloužit si život o několik let, vypadat a cítit se mladě a vitálně, i když věk se neodvratně blíží trojmístné cifře. Svět se postupně globalizuje, technologie se modernizuje, a tak se jednoduše (především pomocí internetu) dozvídáme o zvycích jiných kultur. Inspirujeme se jimi a přebíráme cokoliv, co se nám zalíbí. Mluvíme-li o
zdravé výživě, rádi si rozšiřujeme získané informace a snažíme se vyzkoušet mnoho nového, co by nám mohlo prospět. Pokud i vy pečujete o své zdraví, neměli byste minout následující produkty...
celý článek
5.10.2011autor: Redakce PŽ
Intolerance laktózy a
alergie na mléko jsou neduhy sužující čím dál větší skupinu populace. Znáte někoho ve svém okolí s tímto problémem? Intolerance laktózy je zapříčiněná nedostatkem enzymu laktáza, která rozkládá mléčný cukr. Alergie na kravské mléko je imunitní odezvou organizmu na mléčné bílkoviny. Rozdíl je v příčině onemocnění, ale výsledek obdobný. Lidé trpící těmito obtížemi se vyhýbají všem produktům z kravského mléka, tedy i kysaným nápojům, jogurtům, sýrům a dalším.
celý článek
21.9.2011autor: Redakce PŽ

Na trhu je dnes nepřeberné množství různých
jedlých olejů. Který si však vybrat, aby nejlépe posloužil tomu, k čemu ho chcete použít? Poradíme vám - oleje jsou totiž pro náš život nezbytné jako nosiče vitamínů rozpustných v tucích a jako zdroj nenasycených mastných kyselin, které
hrají důležitou roli v biologických reakcích našeho těla.
celý článek
15.9.2011autor: Redakce PŽ

Zubní kaz patří mezi nejčastější onemocnění. Víte, jak vzniká a jak mu zabránit nebo alespoň snížit jeho výskyt? Co pro to můžete udělat vy sami, než se svěříte do rukou odborníka?
celý článek
14.9.2011autor: Redakce PŽ
Stres je pojem, který není třeba nikomu představovat. Každý známe ten pocit, kdy nám na čele vyrazí ledový pot a stáhne se nám hrdlo tak, že nemůžeme téměř ani mluvit, a když už ze sebe něco vysoukáme, třese se nám hlas, koktáme a často si připadáme, jako bychom neuměli ani do pěti napočítat. Co s tím?
celý článek
30.8.2011autor: Redakce PŽ

Jak řekl spisovatel Honoré de Balzac:
„Je-li vůbec něco smutnějšího než zneuznaný génius, je to nepochopený žaludek." A měl pravdu.
Chcete-li vyčarovat v kuchyni nezapomenutelné menu, základem budou vždy
kvalitní suroviny. Stejně tak jako čerstvou rybu si zajedete koupit do rybárny, co takhle věnovat trošku úsilí i ostatním potravinám? Zkuste alespoň jednou vyměnit supermarket za
farmářský trh. Dopřejte si tak kulinářský zážitek s jasným původem.
celý článek
28.6.2011autor: Redakce PŽ

"Nejlepší jsou ty s
oříšky, ty si vezmi," říkávala mi už od dětství babička. Po celé její kuchyni se linula omamná vůně pečeného těsta,
vlašských ořechů či lískových oříšků, vůně svátečních chvil. A tak je přidávám i já do pečení často a ráda. Snad pro tu vůni, snad jako sentimentální vzpomínku. Ovšem časy se mění a kuchyně podléhá trendům jako vše okolo. Kouzelná vůně a chuť už také vždy nestačí, a proto se přimlouvám za
ořechy a oříšky a uvádím i pár zajímavostí.
celý článek