Těšte se na letní ovoce. Co si můžete dopřát?
Jaro zde, léto před námi a s jarem a létem nastupuje i změna jídelníčku. V teplém počasí se nejraději něčím osvěžíme, někdo dává přednost studenému pivu, jiný zmrzlině, ale nejlépe uděláte, když si dopřejete šťavnaté a svěží ovoce.
Meloun
I když meloun nepatří mezi naše sezónní ovoce, přesto si ho málo kdo v létě odepře. Mezi nejznámější druhy patří meloun vodní, muškátový, ananasový nebo galia. Melouny obsahují poměrně málo živin, zato hodně vody. Některé odrůdy jsou však plné vitamínu C a beta-karotenu. Obě tyto látky se řadí mezi antioxidanty a chrání proti rakovině a srdečním chorobám. V teplém počasí si ho nejvíce vychutnáte vychlazený nebo v ovocném salátu.
Ananas
Ananas ovoce známe především jako součást vánoční tabule, proč si ho ale nedopřát i v létě. Obsahuje hodně vitamínu C a vlákniny. Je známí pro svou lahodnou sladkou chuť a jeho konzumace velmi snadno zasytí. Můžeme si ho dopřát konzervovaný, zde nám ale už chybí velká část vitamínu C. Nejlepší je čerstvý ananas, který poznáte podle toho, když jeho pichlavé listy půjdou snadno vytáhnout. Nakrájejte si ho jen tak na talíře, přidejte do ovocného salátu s jogurtem nebo ho můžete i grilovat a přidat k masu jako přílohu.
Broskve
Jsou bohaté na vitamín C, snadno stravitelné a pomáhají při zácpě. Čerstvé zralé broskve jsou nízkokalorické a pokud se jí se šlupkou, dodají tělu čtvrtinu doporučené denní dávky vitamínu C. Sušené švestky mají sice více kalorií, avšak obsahují mnoho železa a draslíku.
Hrušky
Toto lahodné ovoce obsahuje vysoký podíl přírodního cukru, který je vynikajícím zdrojem energie. Hrušky mají užitečný zdroj vlákniny známé jako pektin, obsahují vitamín C a draslík. Toto ovoce není dráždivé a je snadno stravitelné, proto je vhodné i jako svačinka pro malé děti.
Autor: Marie Baxová
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.