Úspěšné ženy na mužském hřišti

14.10.2014 | autor: Redakce PŽ

Úspěšné ženy na mužském hřišti

Kdybychom našim prababičkám, pro které zdaleka nebyla samozřejmostí možnost obléknout si kalhoty či ostříhat vlasy nakrátko, vyprávěli o dnešní době, asi by nám jen těžko věřily.   Svět, ve kterém ženy mají možnost být mocné, bohaté a nezávislé by jim určitě zněl jako výmysl science-fiction. My v takovéto společnosti bohudík žijeme, i když na to přes veškerý kolotoč práce – děti – domácnost, často zapomínáme. Třeba není našim cílem, být šéfkou velké firmy, role manželky a matky nám může zcela vyhovovat, přesto je ale dobré vědět, že kdybychom chtěly, tak můžeme…

Představme si pár takových žen, které do oblastí odpradávna dominovaných muži, nejen že pronikly, ale dostaly se na naprostou špičku. Na prvním místě nelze nezmínit německou kancléřku Angelu Merkel, kterou časopis Forbes označil za druhou nejvlivnější osobu světa roku 2012, hned po americkém presidentovi Baraku Obamovi. Tato šedesátiletá letá fyzička s polskými kořeny, je první ženou, která kdy tento úřad zastávala. A není to jen nějaká shoda okolností a náhod - být ve správný čas na správném místě - jak se v politice někdy stává. O kreditu a výjimečných schopnostech Angely Merkel svědčí to, že v roce 2013 byla do funkce zvolena již potřetí za sebou, čímž de facto ještě více upevnila své postavení nejmocnější političky Evropy, které zastává již od roku 2005. Politika něžnému pohlaví svědčí i na ostatních kontinentech. Dilma Rousseff je prezidentku má Brazílie, Cristina Kirchner zastává nejvyšší vládní post v Argentině a Guen-hye Park je hlavou státu v Jižní Koreji.

Přesuňme se od politiky do světa businessu. I tam mají ženy stále hlasitější slovo. A nejedná se o žádné „ženské obory“, kdy Coco Chanel vynikla v módě a Esheé Lauder v kosmetice. Věděli jste, že firmy jako Yahoo!, Pepsi, YouTube, IBM, Facebook nebo Hewlett Packard řídí ženy? Pokud si myslíte, že se nutně musí jednat o ošklivé kariéristky, které absenci osobního života kompenzují pracovním nasazením, tak to jste na omylu. Tak třeba krásná blondýna Marissa Mayer, byla společností Yahoo! doslova přetažena ze společnosti Google, přestože se před novým zaměstnavatelem nijak netajila faktem, že s manželem právě očekávají přírůstek do rodiny.

Jinou blondýnou, která uspěla v typicky mužské oblasti je Victoria Coren-Mitchell. Tato Britka je první osobou, které se kdy podařilo vyhrát hned dvakrát Evropský pokerový turnaj (European Poker Tour, zkráceně EPT). Přesto, že je to pro ni dnes víc než slušný výdělek – hraním pokeru si již přišla na více než dva miliony dolarů – její cesta k hráčskému stolu byla motivována zcela jinak. Když v dospívání viděla svého bratra, jak s kamarády tráví hodiny, při kterých svírá v ruce karty, napadlo ji, že to není špatný způsob, jak by se mohla seznamovat a hlavně zaujmout chlapce svého věku. Nakonec se její životní příběh vyvinul zcela jinak – všechny spoluhráče přehrála a za manžela si vzala spisovatele, který o pokeru neví vůbec nic.

Úspěšné ženy v „mužských oborech“ se zdaleka neobjevují jen v zahraničí. Ředitelkou Google ČR je dlouhovláska s exoticky znějícím příjmením Taťána le Moigne. Když v roce 2006 českou pobočku firmy zakládala, byla jedinou zaměstnankyní. Dnes má 25 kolegů a vyhledavač Google se na monitorech Čechů objevuje stejně často jako dávno předtím zaběhnutý Seznam. Svoji generální ředitelku má i ING pojišťovna ČR/SR a tento seznam by mohl pokračovat dále.

Tyto dámy jsou jasným příkladem toho, že není mužských a ženských oborů a ať v politice, businessu či třeba v hraní pokeru, všude tam kde kdokoli z nás prokáže talent, odvahu a píli, má šanci na úspěch.