Čaj Mate – dar indiánských bohů

4.10.2017 | autor: Redakce PŽ

Tabák, kukuřice či brambory – to jsou pravděpodobně nejznámější plodiny, které pro Evropu v Americe objevil Kryštof Kolumbus a jeho následovníci. V jejich stínu se však krčilo objevů mnohem více. Jedním z těch nejzajímavějších byly sušené a drcené listy stromu, který později získal jméno cesmína paraguayská. Nápoj z těchto listů označovali indiáni jako dar bohů a do dnešní doby se jeho popularita rozšířila do celého světa.

Minerály, vitamíny a antioxidanty

Kromě svých povzbuzujících účinků je čaj mate znám i pro vysoký obsah vitamínů (A, B1, B2, B3, B5 i C), minerálů (vápník, hořčík, mangan, železo a další), stopových látek či antioxidantů. Čaj sice obsahuje také kofein, ten však v tomto případě není návykový. Tím, že je navázán na další látky v čaji, je jeho nástup pozvolnější a působnost daleko delší než u klasických káv. Z toho důvodu mohou i lidé se zvýšenou citlivostí na kofein pít mate bez obav.

Čaj mate – jihoamerická legenda

Ani výčet všech pozitivních vlastností nevypovídá o čaji mate tolik jako fakt, že se jedná o zdaleka nejoblíbenější nápoj Jižní Ameriky, který v některých zemích pravidelně pije více než 95 % obyvatel. Typickým způsobem přípravy je potom přelití čajové směsi nejprve vlažnou, poté horkou vodou a několikaminutové luhování. Vše probíhá v tzv. kalabase, suché tykvové slupce, ze které se nápoj následně pije.

Není velkým překvapením, že v Evropě je čaj servírován o poznání jednodušším způsobem, většinou postačí standardní luhování čaje ve vodě o teplotě 80°C. Při příliš dlouhém luhování může ale čaj zhořknout a vyplatí se proto dávat si na přípravě čaje opravdu záležet. Čaj mate lze podávat také v podobě osvěžujícího ledového čaje. Ten je tím ideálním nápojem pro parné letní dny.

Ať už jej preferujete horký nebo studený, mate je ten pravý šálek čaje pro každou příležitost!



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.