Čokoláda

1.2.2010 | autor: Redakce PŽ

Čokoláda

Bez čokolády si mnoho z nás nedokáže představit svou každodenní existenci. Tu si dáme čtvereček kvalitní čokolády ke kávě, tamhle zobneme zase čokoládový dort. Mezi oblíbené pamlsky, kterými se odměňujeme za úspěchy i malá selhání, patří belgické pralinky, čokoládové fondue nebo relaxační čokoládové masáže. Tato sladká pochoutka patří navíc mezi staletími ověřená afrodiziaka. Myslíte si, že v sobě čokoláda skrývá další tajemství, která je potřeba odhalit?

Čokoláda – zdokonalené kakaové boby

Přestože v současné sobě existují desítky druhů čokolády, které můžete koupit na každém rohu, nebylo tomu tak vždycky. Až do šestnáctého století neměl o existenci této euforizující pochoutky nikdo z Evropanů ani tušení. Mnoho z vás možná překvapí, že recept na přípravu čokolády se k nám dostal až z daleké říše Aztéků. Naši latinskoameričtí předkové byly zvyklí zpracovávat kakaové boby v podobě čokoládového nápoje a sladkých placek. Původní receptura však byla poněkud odlišná od dnešní podoby čokolády. Aztékové totiž hmotu z kakaových bobů sladili medem a vanilkou, či do ní dokonce přidávali ostré chilli.

Výroba čokolády

Původní indiánský recept však na evropské půdě nevzbudil příliš sympatií, a to kvůli hořké chuti. Také z toho důvodu byl o desítky let později obohacen o cukr, díky němuž se čokoládě dostalo dnešní lahodné chuti. Spolu s vylepšenou chutí a přibývajícím počtem příznivců čokolády začaly vznikat první továrny zaměřené na její výrobu. Prvenství nese holandská čokoládovna van Houten založená roku 1815, která byla vůbec první firmou specializující se na čokoládu. Dnes je samozřejmě výroba kakaové pochoutky plně mechanizována.

Afrodiziakální účinky

Že čokoláda představuje víc než jen oblíbenou sladkost, by vám potvrdil také proslavený svůdník Casanova. Stejně jako tisíce dalších rád využíval afrodiziakální účinky kakaových bobů. Jeho recept na zvýšení erotické touhy můžete vyzkoušet také – stačí vám k tomu tabulka kvalitní čokolády podávaná v normálním stavu nebo jako nápoj. Zasvěcení doporučují touhu zvyšující mok dochutit špetkou chilli koření, které euforizující účinky mnohonásobně zvyšuje.

Mléčná čokoláda

Sladká mléčná čokoláda představuje pohlazení pro smysly. Ostatně pro svou jemnou chuť je také nejoblíbenějším druhem čokolády na trhu. Výrobci čokolády přitom dnes s paletou chutí nešetří – najít proto můžete například čokoládu jahodovou, malinovou, pomerančovou, mangovou, chilli, mátovou, mandlovou, rumovou, tiramisu či karamelovou. Stačí jen dát mlsnému jazýčku povolení vybrat si preferovanou příchuť. Pokud i vy patříte mezi milovníky mléčné čokolády, možná vás překvapní, že množství kakaových bobů v ní obsažené není nijak závratné, pohybuje se totiž okolo pětadvaceti procent.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda představuje pochoutku pro hotové fanšmejkry. Díky vysokému obsahu kakaové sušiny (zpravidla o výši kolem šedesáti až devadesáti procent) má totiž nejsilnější euforizující účinky. Jako jeden z benefitů konzumace vysokoprocentní čokolády lze považovat příznivé účinky na srdce a cévní systém. Kdo by tušil, že občasné uzobnutí čtverečku čokolády nakonec může přispívat k našemu zdraví? Přes svou nahořklou chuť je hořká čokoláda velmi oblíbenou přísadou do receptů. Výborná je také samotná, skvěle chutná například v kombinaci s kávou nebo zeleným čajem.

Doporučujeme: dortové krabice

Bílá čokoláda

Bílá čokoláda je, oproti výše zmíněným druhům, nejnovějším přírůstkem do rodiny čokolád. Na rozdíl od svých tmavších kolegyň vůbec neobsahuje kakaovou sušinu. Skládá se pouze z kakaového másla, mléka či mléčných výrobků, sladidel a jiných přísad. Přestože je bílá čokoláda co do eurfozujících účinků jen slabou příbuznou, nic to nemění na její chuti a oblíbenosti.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.