Oleje pro život - do salátů i do kosmetiky

21.9.2011 | autor: Redakce PŽ

Oleje pro život - do salátů i do kosmetikyNa trhu je dnes nepřeberné množství různých jedlých olejů. Který si však vybrat, aby nejlépe posloužil tomu, k čemu ho chcete použít? Poradíme vám - oleje jsou totiž pro náš život nezbytné jako nosiče vitamínů rozpustných v tucích a jako zdroj nenasycených mastných kyselin, které hrají důležitou roli v biologických reakcích našeho těla.

Olivový olej - do salátů i na vlasy


Jedním z nejrozšířenějších olejů je bezesporu olivový olej, který dnes dostanete v mnoha variantách. Víte, že ve starém Řecku byl olivový olej základem veškeré kosmetiky? I dnes ho můžete použít, pokud máte zničené a suché vlasy - stačí ho lehce zahřát, vmasírovat do vlasů a nechat hodinu působit.

Extra panenský olivový olej (tedy olej lisovaný za studena, a to pouze mechanicky) se hodí zejména do salátů a pro studenou kuchyni - zahřátím se ničí jeho chuť (už při 177 stupních se v něm rozkládají nerafinované části a vznikají škodlivé látky). Pro teplou kuchyni použijte spíše panenský olivový olej, který má vyšší bod zakouření (teplota, při které se olej přepaluje, protože se mění jeho struktura).

Avokádový olej - snižuje cholesterol a léčí pleť


Olivový olej můžete nahradit olejem avokádovým, který krom jiného také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a velmi dobře snáší vysoké teploty. I tak ho zkuste použít do salátů a po zahřátí jako pleťovou masku, pokud máte problematickou pleť.

Oleje z ořechů a mandlí - pro malíře i na výrobu kosmetiky


Olej z vlašských ořechů je výborný pro přípravu moučníků nebo salátů, protože má velmi jemnou ořechovou chuť. Po zahřání olej lehce hořkne. Tento olej se ale nehodí jen pro vaření nebo výrobu kosmetiky - v renesanční Itálii byl velmi oblíben u malířů, kteří ho používali k ředění barev a vymývání štětců.

Mandlový olej se v kosmetice používá už od starověku (pokud vám padají vlasy, zkuste pokožku hlavy mandlovým olejem jednou za dva dny masírovat), ale je výborný i pro pečení sladkostí. Nevýhodou je jeho vyšší cena a oproti ostatním olejům i horší dostupnost.

Bodlákový olej - nejzdravější z olejů


O bodlákovém oleji ví málokdo, jde ale o jeden z nejzdravějších olejů vůbec - obsahuje velmi vysoký obsah kyseliny linolové, kterou všichni savci nezbytně potřebují. Bodlákový olej je tekutější než jiné oleje a je velice lehce stravitelný. Hodí se zejména pro studenou kuchyni, ale i ke krátké tepelné úpravě.

Vyzkoušejte i oleje s příchutí chilli, česneku nebo bylinek - dají se koupit už hotové či si je můžete jednoduše připravit doma. Vašim jídlům dodají nový rozměr.


Anna Březinová

Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.