Rybí speciality na váš stůl

15.9.2020 | autor: Redakce PŽ

Rybí speciality na váš stůl

Připravte lahodnou rybí specialitu, o které se bude mluvit ještě dlouho po vaší hostině. Máme pro vás pár tajných tipů, které z vás udělají v očích vašich hostů doslova specialistu na rybí pochoutky.

Základem pro přípravu ryb je zvolit vhodný způsob pro jejich úpravu. Některé ryby snesou pečení v troubě, jiné jsou vhodné na gril a další pro přípravu sushi. Kromě toho byste také měli zvolit správné ingredience, přílohu a případně i nápoj. K rybám je ideální podávat svěží bílé víno.

Nenáročná příprava, hodně chuti

Ryby nepotřebují dlouhé marinování a skvělé chuti dosáhnete i s málem. Stačí trochu oleje, pár bylinek a sůl. Pro přípravu ryb je skvělý například tymián, ten můžete vložit do ryby před grilováním či pečením nebo ho přidat do marinády.

Další hvězdou vaší kuchyně se může stát petrželka. Tu však přidávejte až nakonec, aby neztratila barvu a aroma. Například k lososovi se skvěle hodí další velmi aromatická bylinka, kopr. Ani ten však nesnáší dlouhou tepelnou úpravu, proto byste ho měli přidat až těsně před dokončením. 

Pozor si dejte na rozmarýn, s tím je třeba nakládat opatrně. Rozmarýn je hodně aromatický a mohl by jemnou chuť rybího masa snadno přebít.

Velmi zajímavou chuť vykouzlíte přidáním bazalky, především v podobě pesta, které vetřete do masa před grilováním. 

Přílohy

Lehké rybí maso si žádá také lehkou přílohu. Pokud si přejete k rybě podávat brambory, pak vyměňte vařené za pečené na grilu nebo v troubě. Jistě nešlápnete vedle se zeleninovým salátem nebo grilovanou zeleninou. Skvělé jsou papriky, cukety, rajčata, lilek nebo kukuřice. Chybu však neuděláte ani s rozpečenou bagetkou s bylinkovým máslem.

Nejlepší způsob příprav ryb

Na grilování jsou nejlepší losos, pstruh nebo makrela. Jejich příprava je snadná a chuť skvělá, stačí přidat jen pár bylinek, grilovat pár minut z obou stran a je to.

Klasické české ryby si místo z grilu spíše vychutnáte vytažené z trouby. Proti takovému pstruhovi na másle jistě nebude nic namítat ani největší gurmán. K přípravě vám bude stačit 15 minut ve vyhřáté troubě. Další českou klasikou je kapr na modro, který je perfektní s vařenými brambory. 

V Čechách však zdomácněly i jiné pokrmy z ryb. Velmi oblíbené jsou rybí pomazánky i saláty, často se můžete potkat s tuňákovou pomazánkou nebo tuňákovým salátem. Češi se už nebojí jíst ryby syrové, můžete si tedy dopřát tatarák z lososa nebo sushi.

Pokud si však na takové pochoutky netroufáte, ale přesto byste je na svém večírku hostům rádi nabídli, neváhejte se obrátit na profesionály, kteří si s rybami rozumí. Kromě přípravy vám také poradí, jak sestavit celé menu a dokonale ho sladit s vínem i dalšími chody.

Co k pití?

Říká se, že ryba musí plavat. S tímto tvrzením se nedá, než souhlasit. Záleží ovšem na tom, v čem. Ideální je podávat k rybě víno, nejlépe svěží bílé, čím je však ryba hutnější a tučnější, je potřeba volit plnější vína, jako je Rulandské šedé či burgundské Chardonnay. I s párováním rybích pokrmů a vína vám profesionálové jistě rádi pomohou.



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.