Tiramisu aneb La dolce vita

13.4.2009 | autor: Redakce PŽ

Tiramisu aneb La dolce vita

V našich zeměpisných šířkách snad nenajdeme člověka, který by neznal tiramisu – proslulý italský dezert. Pokud jste tuto sladkou dobrotu již někdy ochutnali, určitě jste se do tiramisu zamilovali na první ochutnání. Vypěstovali jste si na tuto italskou pochoutku závislost a již nyní se nemůžete dočkat na letní dovolenou, kdy si ho budete moci dopřávat k snídani? My máme pro vás řešení. Nemusíte ihned sprintovat do nejbližší cukrárny, naopak si můžete lahodné tiramisu připravit sami doma. Oslaďte si život!

La dolce vita!

Tiramisu je dnes jedním z nejoblíbenějších sladkých receptů na celém světě. Jedná se o tradiční italský recept, který údajně pochází z Benátek. Vyznačuje se svěží a lehkou chutí, přesto se jedná o kaloricky vydatnou pochoutku – tiramisu totiž může obsahovat až osmdesát procent tuku. Dbáte-li na udržení štíhlé linii, postupujte při jeho konzumaci opatrně. Charakteristickou chuť dezertu dodává sýr mascarpone a také rum v receptu. Tato smetanový pochutina z kravského mléka se v Itálii vyrábí již dlouhá staletí. Chcete-li ušetřit nějaké ty kalorie, můžete mascarpone nahradit nízkotučným tvarohem. Chuť ale nebude stejná.

Jak na výrobu

Na přípravu této gastronomické delikatesy potřebujete: dvě vaničky mascarpone (po 250 g), dvě šlehačky na šlehání 33% tuku (á 250 ml), dvě lžíce moučkového cukru, dva balíčky cukrářských piškotů (á 200 g), dva šálky silné rozpustné kávy, 1 dl rumu nebo likéru Amaretto, hořkou čokoládu nebo kakaový prášek.

Postup je následující: Nejprve se pustíme do šlehačky. Obě vaničky šleháme, dokud nezačne hmota tuhnout, přidáme cukr a postupně obě mascarpone. Vyšleháme do tuhého krému. Mezitím si připravíme horkou silnou kávu a přidáme do ní rum nebo amaretto. Do připravené mísy skládáme cukrářské piškoty, které jsme před tím jen lehce ponořili do kávy s likérem/rumem. Naskládané piškoty musí tvořit neporušenou vrstvu, na kterou poté natřeme první vrstvu krému. Postup opakujeme s druhou vrstvou máčených piškotů, následně opět završíme krémem. Krémovou vrstvu pak posypeme nahrubo strouhanou hořkou čokoládou nebo kakaovým práškem. Přikryjeme potravinářskou fólií a v lednici  necháme ztuhnout do dalšího dne. Vzniklou pochoutku krájíme jako dort. Dobrou chuť!



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.