Jednoduché tipy, jak si doma užít italskou kuchyni

31.7.2016 | autor: Redakce PŽ

Italská kuchyně je plná lahodných chutí, ale také benefitů pro vaše zdraví. Soustředí se totiž na jednoduché a přírodní blahodárné ingredience jako rajčata, česnek, olivový olej, bylinky a celozrnné výrobky, které z ní dělají jednu z nejzdravějších kuchyní světa. Výzkumy prokázaly, že středomořské pokrmy napomáhají redukci váhy a jejímu udržování, stejně jako snižují riziko deprese, cukrovky či vysokého cholesterolu.

Jen olivový olej, který je nedílnou součástí každého italského pokrmu, má na člověka takovýto vliv:

 

 

Navíc jsou u nás suroviny pro přípravu italské kuchyně až do konce července za akční ceny.

Jednoduché a navíc domácí

Ikonickým pokrmem italské kuchyně jsou především těstoviny, ze kterých se postupem času stalo rychlé, často nouzové jídlo se schopností rychle zahnat hlad. V Itálii však těstoviny chutnají úplně jinak. Proč? Jsou připravované s láskou, péčí a poctivýma rukama jen několik minut před podáváním, aby byly co nejčerstvější. Výroba domácích těstovin je nám možná bližší, než si myslíme. Vzpomínáte, jak vaše babička nebo maminka dělávaly domácí nudle do polévky? Vám s přípravou roztodivných tvarů těstovin pomůžou klasické strojky na těstoviny. Pro ještě větší pohodlí můžete ke strojkům často přidat také motorek, který tu nejtěžší práci rád udělá za vás.

Proč vyzkoušet domácí těstoviny?

  1. Domácí těstoviny mají nejlepší možnou chuť ze všech těstovin
  2. Máte přehled o použitých surovinách, takže vás nemusí děsit přidané konzervanty nebo stabilizátory
  3. Připravené těsto nebo těstoviny můžete skladovat v uzavřené dóze v lednici i několik dní, proto si ho můžete předpřipravit třeba o víkendu
  4. Vaří se velice krátkou dobu, cca 3 minuty, takže je jídlo rychle hotové
  5. Vláčná struktura těstovin na sebe skvěle váže omáčky, takže se chutě nádherně propojí

 

 

Recept na domácí těstoviny si jednoduše zamilujete.

INGREDIENCE

·      6 žloutků

·      4 vejce

·      300 g semolinové mouky

·      300 g hladké mouky

·      4 lžíce olivového oleje

·      voda dle potřeby (max. 100 ml)

·      1 lžíce soli

 

Akce: Do konce týdne jsme pro vás zlevnili suroviny a náčiní pro přípravu italské kuchyně.

Uplatnit slevu můžete zde

POSTUP

1) Ze všech surovinvypracujte tuhé těsto(propracujte do úplného spojení).

2) Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici.

 RADA ŠÉFKUCHAŘE

1.    Těstoviny vařte v dostatečném množství vody  osolené 2 lžícemi soli na 1 litr vody.

2.    Jak na barevné těstoviny? - Příprava je shodná s postupem na základní těstoviny, pouze místo vody a 1/3 vajec přidejte rajčatový protlak, nebo špenát podle toho, jestli chcete vyrábět těstoviny červené nebo zelené. Černé těstoviny nebo rizoto se obarvují sépiovým inkoustem. Všechny verze barevných těstovin můžete obohatit bylinkami, či vhodným přikořeněním - například šafránem.

 

 SERVÍROVÁNÍ

Domácí těstoviny jsou vynikající například s těmito omáčkami:

- bazalkové pesto - báječné domácí pesto připravíte podle tohoto receptu, nebo si můžete koupit již připravené kvalitní pesto zde

- rajčatová omáčka - recept na jednoduchou rajčatovou omáčku najdete zde, již připravené pomodoro koupíte tady

- hříbková omáčka - tu nejlepší vykouzlíte jedině doma podle tohoto receptu

 

 

domácími těstovinami nejlépe vyniknou také domácí omáčky. Ty dokážou skvěle pozvednout na vyšší úroveň také kvalitní kupované těstoviny. Vyzkoušejte podle receptů našich šéfkuchařů ze školy vaření Chefparade klasickou rajčatovou omáčku nebo báječné bazalkové pesto.

Recept na bazalkové pesto   Recept na rajčatovou omáčku
 

Rychlé, ale stále zdravé

Recept na špagety s kečupem a párkem od nás nejspíš neuvidíte. Ale když se na to jde s láskou, kupované těstoviny s kupovanou omáčkou mohou vykouzlit také skvostnou večeři. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Proč? Protože jedině ty vám mohou poskytnout opravdovou chuť Itálie.

Jaké v obchodě vybrat těstoviny a jak na jejich přípravu?

Šéfkuchaři školy vaření Chefparade doporučují z kupovaných těstovin italskou značku Barilla. Jejich příprava je jednoduchá, stačí myslet na pár jednoduchých kroků:

1.    Vodu na těstoviny přiveďte k varu v dostatečně velkém hrnci s pokličkou

2.    Decentně vodu osolte, aby se zvýraznila chuť těstovin

3.    Těstoviny následně vařte v hrnci BEZ přiklopené pokličky a občas je promíchejte

4.    Těstoviny by měly být uvařené na skus (al dente), nepřekračujte tedy dobu vaření uvedenou na obalu

5.    Pokud chcete těstoviny dochutit tuňákem, rajčatovou, masovou nebo sýrovou omáčkou, vložte je spolu s omáčkou zpět do hrnce a krátce povařte. Naopak pesto stačí jen tak vmíchat do zcezených těstovin.

Recept na těstoviny s tuňákem

 

 

Nejen špagety

Italská kuchyně neznamená jen pizzu a těstoviny, zamilujete si například vynikající a jednoduché šafránové rizoto. Připravte si ho pomocí našeho receptu a výhodného balíčku obsahujícího ty nejdůležitější ingredience. A zbytek vína, který nevyužijete na přípravu, se při večeři rozhodně také neztratí.

 

Recept na italské rizoto Výhodný balíček surovin na rizoto


Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.