Jahodová sezóna je tu! Co vše lze z jahod vykouzlit?

Jahody právem patří mezi nejoblíbenější letní ovoce plné chuti a vitamínů. S příchodem jahodové sezóny se otevírá obrovské množství možností, jak využít tyto lahodné plody k jídlu, pití a dokonce i při pečení. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak můžete získat jahody a jaké chutné pokrmy a nápoje s nimi můžete připravit.
Kde jahody získat?
Jahodová sezóna trvá obvykle od května do července, v závislosti na konkrétním regionu a podnebí. Platí, že během této doby jsou plody nejkvalitnější a nejchutnější, a tak byste si je neměli nechat ujít. Dostupné jsou ve velkém množství jak v obchodech, tak i u stánků. Ti, kdo mají zahradu, nejspíš právě sklízí vlastní úrodu. Ostatní však, pokud chtějí také zažít pocit sbírání ovoce vlastníma rukama a strávit odpoledne na slunci, mohou využít samosběru. Mnoho farem dnes tuto možnost nabízí - stačí jen sbalit si košík, zajet na místo a dodržovat jednoduchá pravidla pro samosběr:
- Normální je zaplatit. Nesnažte se ovoce krást.
- Trhejte jen na vyznačených místech, kde to majitel pozemku dovoluje.
- Neničte rostliny.
- Jíst je povoleno - ale s mírou. Nikdo nechce, aby se mu uprostřed záhonu udělalo špatně.
- Neodhazujte odpadky. Prázdné lahve, sáčky od svačin či zbytky po vyčištění PULZEsi schovejte do tašky a vyhoďte je do koše.
Jahody ve studené kuchyni
Taková stará známá klasika jsou jahody se šlehačkou. Ty nezklamou nikdy. Nicméně existují i originálnější recepty. Příště můžete vyzkoušet třeba jahodové smoothie, nepečený cheesecake a nebo přidat jahody do salátu. Zelenině dodají sladkou jiskru a výborné jsou například s kozím sýrem. Jahody navíc představují skvělou ozdobu různých dezertů, jako je například panna cotta, zmrzlinový pohár a nebo dietní tapiokový či chia puding.
Jahody při pečení
Toto červené ovoce přímo volá po tom, aby se stalo ozdobou dortů či koláčů. Skvěle si rozumí s čokoládou, s tvarohem i s lehkými krémy. Můžete vyzkoušet kynuté koláčky s jahodami, přidat je do ovocného želé a nebo jimi proložit tiramisu a obměnit tak jeho klasickou chuť. Jahody se hodí i do nejrůznějších bublanin.
Recepty našich babiček
Jahody si uměly užít už naše babičky a my se můžeme inspirovat! Na poctivé jahodové knedlíky nebo palačinky totiž nic nemá. Pokud jahody pro změnu zavaříme, bude nám jahodový džem připomínat svěží prázdninový čas i v zimě. Dokonce z nich lze připravit i kompot a nebo pečený čaj. Možnosti jsou nepřeberné… A to jsme málem zapomněli na jahody mražené!
Autor: Elena Gotfried
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.