Káva z espressa: Najděte svou nejoblíbenější
Espresso: malý, ale silný šálek, který umí nakopnout i po nejnáročnější noci. Ale co když vám řekneme, že espresso není jen samotná "černá bomba", ale slouží jako základ pro nespočet lahodných kávových nápojů? Ať už jste kávový nováček nebo zkušený barista, omrkněte naše tipy, jak z espressa vykouzlit něco neobyčejného.
Espresso – král všech káv
Začněme od začátku. Espresso je základem mnoha kávových nápojů, které milujeme. Při přípravě espressa hraje zásadní roli zrnková káva– kvalitní, čerstvě pražená a správně namletá. Nejlepší volbou bude jednoznačně káva 100% Arabica. Tajemství dobrého espressa spočívá v jeho intenzivní chuti a krémové vrstvě pěny, která pokrývá povrch. Espresso má být rychlé a silné, přesně takové, jaké potřebujeme ráno, když čas letí a my si přesto chceme vychutnat svůj oblíbený šálek.
Cappuccino – trocha pěny navíc
Jakmile máte připravené své espresso, první nápoj, který byste měli vyzkoušet, je cappuccino. Tento kávový nápoj kombinuje espresso s horkým mlékem a mléčnou pěnou. Je to dokonalá rovnováha mezi silou espressa a jemností mléka. Perfektní cappuccino je o umění – pěna by měla být hustá, krémová a měla by krásně pokrýt celý šálek.
Latte – více mléka, prosím!
Latte je další oblíbenou volbou, která vám umožní vychutnat siespresso ve větší, jemnější variantě. Základním rozdílem mezi latte a cappuccinem je poměr mléka k espressu. Latte obsahuje více mléka a méně pěny, oceníte ji tedy v případě, že preferujete jemnější chuť. A když chcete-li být kreativní, můžete si na povrchu vytvořit umělecké vzory z mléčné pěny – to se nazývá latte art.
Macchiato – espresso s nádechem mléka
Pokud máte rádi chuť espressa, ale chcete ho trochu zmírnit, macchiato je pro vás to pravé. Tento nápoj je v podstatěespresso s malým množstvím napěněného mléka. Je to skvělý kompromis mezi silným espressem a jemným latté. Macchiato se často podává v menším šálku.
Americano – prodloužená síla
Pro ty, kteří milují chuť espressa, ale hledají větší porci, je tu americano. Tento nápoj se připravuje přidáním horké vody do espressa, čímž se vytvoří delší, ale stále silná káva. Americano si zachovává intenzitu espressa, ale s nižší koncentrací.
Mocha – čokoládová radost
A pokud jste milovníkem čokolády, mocha káva je přesně pro vás. Tento lahodný nápoj kombinuje espresso s horkým mlékem a čokoládovým sirupem nebo práškem. Výsledkem je sladký, krémový nápoj, který spojuje to nejlepší z kávy a čokolády. Mocha je skvělá pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco sladšího a přesto si vychutnat svůj oblíbený šálek kávy.
Jak vybrat nejlepší kávu do kávovaru?
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli kávový nápoj, klíčem k úspěchu je výběr správné zrnkové kávy. Kvalitní zrna jsou základem dobrého espressa a tím pádem i všech nápojů z něj připravených. Při výběru kávy do kávovaru je důležité zvážit nejen typ zrna, ale také jeho čerstvost a způsob pražení. Čerstvě pražená káva má totiž nejvýraznější chuť a aroma.
TIP: Přečtěte si článek –Jak vybrat nejlepší kávu do kávovaru.
Představujeme moravskou pražírnu Coffeespot
Pokud hledáte kvalitní zrnkovou kávu, kterou můžete použít ve svém kávovaru, doporučujeme navštívit eshop Coffeespot– moravskou pražírnu, která se specializuje na výběrovou kávu z celého světa. V jejich nabídce najdete různé druhy kávových zrn, která jsou pečlivě vybrána a pražena s láskou. Ať už preferujete silno, tmavě praženou kávu nebo jemnější chuť světle pražené kávy, Coffeespot má rozhodně co nabídnout.
Chcete se dozvědět víc? Přečtěte si článek o druzích kávy espresso na vymazleném blogu Coffeespot!
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.