Novinky na trhu zdravé výživy
Snem a cílem lidstva 21. století je žít zdravě, prodloužit si život o několik let, vypadat a cítit se mladě a vitálně, i když věk se neodvratně blíží trojmístné cifře. Svět se postupně globalizuje, technologie se modernizuje, a tak se jednoduše (především pomocí internetu) dozvídáme o zvycích jiných kultur. Inspirujeme se jimi a přebíráme cokoliv, co se nám zalíbí. Mluvíme-li o zdravé výživě, rádi si rozšiřujeme získané informace a snažíme se vyzkoušet mnoho nového, co by nám mohlo prospět. Pokud i vy pečujete o své zdraví, neměli byste minout následující produkty...
Kokosová voda
Jedním z nových výrobků, co uchvátily svět, je kokosová voda. Celebrity (Rihanna, Madonna aj.) ji milují a pijí po litrech hlavně po vysilující fyzické námaze. Právě kokosová voda dokáže nahradit sportovní energetické nápoje díky obsahu elektorlytů a považuje se i za jejich zdravější variantu. Velký rozdíl ovšem je, zda pijete vodu přímo z palmového stromu, která je plná i zdraví prospěšných minerálů (hořčík, vápník) a draslíku, anebo balenou variantu. Snažte se tak vyhnout těm vodám, ktere jsou dochucovány a před balením tepelně upravovány. Ztrácejí na intenzitě svých vitamínů.
Nezapomeňte také zkontrolovat obsah cukru, který by neměl přesahovat deset procent. Kokosová voda je nyní opravdu v oblibě, ale vědci jsou skeptičtí. Potvrzují, že pomáhá snižovat vysoký tlak a zabraňuje vzniku infarktu, o jiných tělu prospěšných účincích však nehovoří a ani získané výsledky nepotvrzují opak. Jisté ovšem je, že pokud chcete dobít svou energii, kokosová voda bude rozhodne zdravější volbou než jiné synteticky upravované sportovní či energetické nápoje.
Quinoa
Quinoa (čtěte: [kin-va], česky: merlík čilský) je plodina pocházející z Jižní Ameriky (dnes se převážně pěstuje v Bolívii a Peru), která je významná svou bezlepkovou skladbou, díky níž získává prvenství mezi zdravými produkty. Porazila i hnědou rýži a kuskus. V zemích svého původu se pěstuje rozsáhle stejně jako pšenice u nás. Není to ale obilovina, i když tak vypadá a lze z ní mouku vyrobit. Neobsahuje lepek, a proto je quinoa vhodná pro nemocné celikálií. Obsahuje také velké množství proteinů (až 20% - výborné pro vegetariány), účinných přírodních tuků, minerálů a má nízkou glykemickou hodnotu. Je lehce stravitelná a zasytí vás na dlouhou dobu. Nebudete pociťovat hlad ani mít chutě na nezdravé svačiny. Vyplatí se zaměřit na bio výrobky. Hledejte proto ve specializovaných obchodech na zdravou výživu.
Acai
Brazilské bobulovité ovoce acai (čtěte: [asaji]) bylo letos odborníky na zdravou výživu zvoleno za jedno z nejlepších energetických přírodních potravin. Ma vysoký obsah antioxidantů a esenciálních živin. Napomáhá boji proti infekcím a buduje silnou imunitu. Jíst je můžete čerstvé. V takové podobě je u nás však těžko dostupné. Dováží se zmražené a nejlépe je přidávejte do ovocných salátů, koktejlů aj. Často byvá zpracované v jiný potravinový produkt - hlavně jako džus, zmrzlina aj. Acai je vhodné i jako doplněk stravy při dietách či nutnosti snížení cholesterolu. Opět se zaměřte na bio organické výrobky a sledujte množství přidaného cukru.
Goji
Goji (čtěte: [godži]) je exotický bobulovitý plod (česky: kustovnice čínská) rudé barvy, pocházející z Asie. Stejně jako acai obsahuje goji mnoho cenných antioxidantů, minerálů a vitamínů. Pomáhá v boji proti rakovině, nemocem očí (jako je zelený zákal) a kardiovaskulárnímu onemocnění. V Číně se již po staletí využívá pro medicínské účely, ale i jako ptačí krmivo či okrasný plot.
Dnes se po goji mohou "utlouct" mnohé holywoodské hvězdy. Nejzdravější je čerstvé. Pokud se dále zpracovává, ztrácí mnoho svých bohatých živin, především tolik vzácných antioxodantů, které zpomalují proces stárnutí. U nás lze bobule sehnat v prodejnách zdravé výživy jako sypký prášek (na výrobu koktejlů) nebo sušené ovoce, které lze pojídat jen tak nebo jimi dochucovat ovocné saláty.
Mandlové mléko
Těm, kterým nechutná klasické kravské mléko, se dnes nabízí velká řada jiných možností: sojové, rýžové, kozí, ovesné a nově i mandlové, které je, stejně jako např. právě ovesné, výbornou volbou pro ty, kdo jsou alergičtí na laktózu. Ma vysoké procento zázračných antioxidantů, spoustu minerálů a vitamínů (hlavně vitamín E) a jeho účinky jsou viditelné nejvíce na pleti, která je pevná, pružná, se zdravou barvou.
Mandlové mléko je vhodné i jako doplněk pro vyváženou stravu veganů. Také má daleko méně kalorií (70 kcal na hrnek) než ostatní druhy mléka (přes 100 kcal na hrnek) a délka jeho trvanlivosti je podobná délce u sušených výrobků. Pokud zrovna neholdujede oříškové chuti, lze jej sehnat v několika příchutích (např. vanilkové, čokoládové). Ale pozor! Mandlové mléko je u nás stále těžko k sehnání a jeho cena je dvakrát vyšší než cena klasického mléka.
Nektar z agáve
Agáve je dlouho známa jako rostlina, z níž se získává a dále lihuje tequila. Po tisíciletí je v zemi svého původu i oblíbenou přílohou mnoha pokrmů. Nektar z ní získaný je v Mexiku nazýván "medová voda" právě díky medově nasládlé chuti. A jaké jsou výhody užívání agáve? Dochucujte jí sladké pokrmy a nápoje. Její glykemický index by měl být mnohem nižší než index u klasického cukru, javorového sirupu nebo sirupů vyrobených na kukuřičné bázi. Nektar z agáve je tak vhodný pro diabetiky.
Silvie Langerová
Foto: garten.cz
Autor: Redakce PŽ