Slzovka obecná: střevní policie

15.9.2017 | autor: Redakce PŽ

Slzovka obecná: střevní policie

Málokoho napadne, že travina, která se pěstuje i v našich zahradách jako okrasná, může člověku přinést tolik užitku. Mluvíme o slzovce obecné nebo také "Jobových slzách". V oblasti svého běžného výskytu, v tropické i subtropické východní Asii, se její semena používají k výrobě mouky, pražená jako náhražka kávy nebo do polévek - podobně jako kroupy. Je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Základ jídelníčku tvořila již ve starém Egyptě, Řecku či Palestině.


Orientální medicína, která slzovku běžně používá jako lék, jí přisuzuje značné detoxikační účinky. Naši populaci velmi často sužují různé zažívací potíže postihující celý zažívací trakt. Podle orientální medicíny jsou tyto problémy nezřídka způsobeny nadbytkem horka a vlhka v těle.

Pomáhá i proti zánětům

Právě slzovka dokáže nadměrné teplo a vlhko z těla "vytáhnout", a tím zlepšit funkci zažívání. Dobré zkušenosti s ní mají lidé trpící jak žaludečními vředy, tak různými typy zánětů střev. Zároveň podporuje funkci sleziny a její použití je vhodné i při nechutenství, průjmech či proti střevním cizopasníkům.

Konzumací slzovky si můžeme pomoci i od dalších zdravotních problémů. Příznivě působí například při léčbě akné a jiných zánětlivých či hnisavých procesů v kůži, pomáhá také při otocích a bolestech svalů a kloubů. Podpořit léčbu může při zánětech močového měchýře, zápalu průdušek a plic. Bylo zjištěno, že v slzovce obsažený coixenolid má protirakovinné účinky. Slzovku lze zakoupit v síti prodejen se zdravou výživou, kde je k dostání pod různými názvy: Yi Yi Ren (čínsky), Hatomugi (japonsky) nebo slzovka či Jobovy slzy.

Uvařte si ji

A jak si slzovku připravit? Vaří se obdobně jako rýže nebo kroupy. Má i podobnou konzistenci a specifické, nepříliš výrazné aroma. Lze ji přidávat do polévek, vařit samostatně jako přílohu, na sladko do kaší nebo nákypů. Vývar ze slzovky rozhodně nevylévejte - nejlépe uděláte, vypijete-li ho jako léčivý čaj. Můžete si ho přisladit medem. Vhodné je každodenní užívání slzovky - navařte si ji na několik dní dopředu, uchovávejte v lednici a dvakrát denně snězte 1-2 lžíce. V příštím článku o slzovce najdete několik vyzkoušených receptů. Zkušenosti slzovka obecná.


Markéta Drdová



Autor: Redakce PŽ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.