Zdraví pro vaše klouby: zaměřte se na tyto potraviny

Bolesti kloubů jsou opravdu velmi nepříjemné. To, jak moc, zjistíte tehdy, když bolest kloubů zažijete. Spousta lidí, zejména ve zralém věku, se rozhodně užívat doplňky stravy pro kloubní výživu. Existují ale i potraviny, které můžete konzumovat pro lepší zdraví svých kloubů. Kloubní výživa totiž není jen záležitostí doplňků stravy, ale také vašeho jídelníčku. Jaké potraviny byste měli užívat ve zvýšeném množství, když se snažíte zachovat nebo získat lepší kloubní zdraví?
Kurkuma
Kurkuma je koření, které má typickou žlutou barvu. používá se zejména v indické kuchyni, provonět by ale měla i tu naši. Účinnou látkou v ní je kurkumin, který velmi silné protizánětlivé účinky. kurkumu můžete přidat do rýže nebo omáček, připravit si kari nebo různé polévky. Okořenit jí můžete i smoothie nebo si dopřejte kurkumové (zlaté) mléko.
Vlašské ořechy
Jejich síla spočívá zejména v obrovské obsahu omega-3 mastných kyselin. Kromě toho obsahují vysokou hladinu alfa-linolenové kyseliny a antioxidantů. Taktéž jsou dobrým zdrojem vlákniny. Jejich konzumaci bychom ale měli provádět s mírou, protože stále ještě obsahují také obrovské množství tuku. Přijatelné množství na jeden den je jedna malá hrst.
Třešně
Důležité je použít třešně, které mají sytě červenou barvu, protože ty obsahují největší množství antokyanů. Třešně a šťáva z nich je skvělá pro potlačení dny.
Červené papriky
Červené papriky jsou zdrojem vitamínu C, který pomáhá vytvářet tělu kolagen. Ten je součástí chrupavky, vazů a šlach, takže je důležitý také pro zdraví kloubů.
Losos
Losos obsahuje spoustu zdravých tuků (omega-3 mastných kyselin), které jsou důležité pro zdraví kloubů. Kromě toho obsahuje také vápník a vitamín D. Díky tomu může nabídnout protizánětlivé účinky, díky kterým může docházet ke snížení bolestivosti kloubů. Ideální je dopřát si lososa alespoň dvakrát za týden.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.