Zpracování kávy: tradice i moderní technologie
Na celém světě má ráno mnoho lidí stejný rituál, dát si horkou kávu. Někdo cestou do práce, někdo až v kanceláři, někdo hned po probuzení, ale důvod je zpravidla vždy stejný. Chceme se probrat a káva nám k tomu pomůže.
Z Etiopie až k nám
Původní zemí, kde se kávovník objevil, je Etiopie. Během pár desítek let se pak jejich pěstování rozšířilo do celého světa a horký, povzbuzující nápoj si oblíbily miliony lidí. Cesta kávového zrna z plantáže až do našeho hrnku ale není snadná. Zrna kávovníku se musí sklízet ručně, aby nedošlo k jejich poškození, jsou totiž velmi křehká. Poté se suší a praží, čímž získají svou nezaměnitelnou chuť. V této fázi už pomáhají stroje, přepravu k mletí či balení pak usnadňují potrubní systémy, které kávu rozvedou na lokální pracoviště a linky podle potřeby. Potrubní přeprava je velmi efektivní, během několika chvil je přepraveno množství, které by lidé na paletách převáželi z jednoho konce jaly na druhý mnoho hodin. Při balení už jen lidská práce nestačí, zpracovat se musí tuny kávových zrn v krátkém čase.
Dva druhy
U kávy se v našich podmínkách setkáme s dvěma hlavními druhy, robustou a arabikou. Arabica zaujímá 70 % celkového trhu, má nižší obsah kofeinu a je velmi citlivá na teploty během pražení. Robusta má velmi silnou, hořkou chuť, vyšší obsah kofeinu, na pěstování je však velmi náročná. Proto se nejčastěji v běžném prodeji setkáváme se směsí kávy, kde jsou zastoupeny oba druhy, nebo spíše jen se samotnou arabikou. I u balení před expedicí pomáhá technika, potrubím se nejen přepraví přímo k balicí lince, ale také lze ohlídat přesnou váhu jedné dávky nebo mixovat arabiku a robusty v předem definovaném poměru. My si pak v obchodě vybereme kávu podle naší chuti a nepřemýšlíme, čím vším musela zrna projít, než se dostala k nám.
Kávová zrna mohou zůstat celá a umlít je lze až těsně před přípravou nápoje, mnoho kávovarů tuto činnost vykoná za nás. Koupit ale lze i již namletou kávu, kterou stačí jen zalít horkou vodou.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.