Zónování v kuchyni

2.2.2009 | autor:

Zónování v kuchyni

Kuchyně v poslední době zaznamenala ohromný vzestup a v důležitosti místností v bytě se dere na první místo. Trávíme zde poměrně hodně času a provádíme nejrůznější činnosti. Jednou z nejdůležitějších je příprava jídla - a právě jí se řídí celkové uspořádání tohoto prostoru. Aby byli výrobci schopni přizpůsobit kuchyni co největšímu množství uživatelů, vycházejí při její tvorbě z ergonomických pravidel a antropometrie. Antropometrie udává rozměry lidského těla a ergonomie se snaží uzpůsobit prostředí tak, aby byli člověk a předměty ve vzájemné harmonii.

Proč je zónování výhodné?

Jedním z faktorů, který šetří vaši energii při vaření, je rozčlenění kuchyňských pracovišť do několika zón. Ty jsou tvořeny mycím, přípravným a varným centrem, přičemž platí, že na jedné straně vařiče potřebujeme prostor pro odkládání pomůcek a na druhé dostatečně velkou pracovní plochu. Současně se snažíme do okolí umístit i zásoby potravin, avšak bezprostředně k ruce si dáváme pouze dochucovadla a příruční zásoby.

Na výšce záleží

Dalším aspektem jsou celkové rozměry ploch a jejich výška. Nejdůležitější částí lidského těla, kterou při tomto členění bereme v úvahu, je páteř. Výška pracovních ploch by měla být taková, abychom se nemuseli ohýbat či naopak vytahovat. Například výška dřezu může být až 96 cm, abychom pohodlně dosáhli na jeho dno, naopak vařič by měl být níž, což nám umožní lepší přehled o dění v hlubokých hrncích.

Další pravidlo se týká úložných prostor. Platí, že nejtěžší a nejčastěji užívané předměty si dáváme co nejblíže k ruce do jakéhosi středního pásma. Lehké náčiní a to málo používané odkládáme do nejvyšších a nejnižších skříněk.

Nepodceňujme naše zdraví a při plánování kuchyně věnujme nějaký čas nastudování výše zmíněných zákonitostí. Další možností je využít rad specialistů a nechat si kuchyni upravit přímo na míru. Vaše tělo to jistě ocení!



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.