Není pánev jako pánev. Podle čeho vybírat a jaké by vám neměli chybět v kuchyni?
Vařit každý den není žádná sranda. Proč si tedy práci neulehčit například kvalitními pánvemi, na kterých se vaří snadno a jednoduše? Poradíme vám, jak se v nabídce pánví zorientovat a vybrat přesně takovou, která bude sedět vašemu stylu vaření.
Vybírejte pánev podle toho, co chcete vařit
Trh nabízí nepřeberné množství pánví. Některé z nich jsou univerzální a lze na nich uvařit v podstatě cokoli. Existují také pánve, které jsou přímo určené k přípravě jednotlivých druhů pokrmů.
Grilovací pánve
Máte-li rádi grilované speciality a nechcete (nebo nemůžete) použít gril, je grilovací pánev naprosto dokonalým řešením. Pánve imitující grilovací mřížku dokonale opečou maso i zeleninu jako byste je šoupli přímo na gril. Speciální drážky pánve jsou uzpůsobené tak, aby zachytávaly odkapávající šťávu, a přitom steaky krásně propekly. Pánve jsou masivní, aby dobře a rovnoměrně rozváděly teplo. Jejich tvar bývá zpravidla hranatý – vejde se na ně více plátků masa i zeleniny než na kulatou pánev.
Pánve wok
Asijská kuchyně už není nic neobvyklého ani v našich končinách. Hluboké pánve wok jsou k vaření těchto delikates jako stvořené. Díky hlubokému, širokému a oblému tvaru se na nich dá jak smažit, tak dusit. Teplo se krásně rozvede i po stranách pánve a není nutné používat velké množství tuku. Připravit si můžete jak čínu, tak dušenou zeleninu nebo narychlo opečené maso s omáčkou.
Pánve na ryby
Zdravé mlsání v podobě rybího masa je čím dál více IN. Proto je prima mít doma pánev na ryby. Oválný tvar pánve vám dovolí opékat rybu vcelku a moderní materiály umožňují použití jen malého množství tuku. Výsledná dobrota je nejen rychle hotová, ale také zdravá.
Pánve na palačinky
Znáte to, když se vám v klasické pánvi nedaří palačinku podebrat a obrátit? S pánví na palačinky tento problém odpadá. Nepřilnavý povrch a jen mírně zdvižený okraj umožňuje palačinky pohodlně obracet bez toho, aby se vám těsto lepilo nebo špatně podebíralo.
Pánve na lívance
Dokonale tvarované lívanečky neuděláte od oka. Na to je potřeba pánev na lívance. Zapomeňte na nepraktické lívanečníky z dob našich babiček. Moderní pánve na lívance disponují nepřilnavým povrchem. Pečení i otáčení lívanců je tak otázkou pár minut. Vykouzlete si příjemnou snídani nebo svačinu pro děti raz dva.
Materiál pánve je také důležitý
Pánve se dnes vyrábějí v materiálech, které poskytují různé vlastnosti. Jiný materiál si zvolíte, pokud chcete mít jídla zdravá, s použitím minima tuku, jinou pánev použijete pro delší vaření a další zase pro vaření i pečení v troubě.
Nerezové pánve
V klasických domácnostech se s nerezovou pánví moc nepracuje, což je škoda. Pánev z nerezu je skvělá ve chvíli, kdy potřebujete rovnoměrně rozvést teplo a vařit na vysokém plameni. Moderní nerezové pánve jsou vybaveny sendvičovým dnem, které dokonale rozvede teplo i na okraje pánve, a navíc teplo akumuluje, takže můžete zdroj tepla vypínat s předstihem a ušetřit tak energie. Nerezovým pánvím nevadí používání kovových nástrojů, mytí drátěnkou ani pobyt v myčce.
Měděné pánve
Chcete-li vařit rychle a bez čekání, je měděná pánev dobrou volbou. Rychle se zahřeje a rozvede teplo. Také se rychle přizpůsobuje změnám teploty na sporáku. Rychlé vaření na měděné pánvi zachová i více živin v potravinách. Dejte ovšem pozor na to, abyste sáhli po kvalitní mědi – tam, kde je tělo z hliníku opatřené pouze měděním nátěrem nemůžete čekat kvalitu. Měděné pánve jsou na pohled velmi luxusní, vyžadují ale i větší údržbu.
Litinové pánve
Dostat litinovou pánví po hlavě by byla asi vaše smrt – je totiž velmi těžká. Při vaření tuto vlastnost ale oceníte. Pánev z litiny výborně vede teplo a vydrží jakékoli zacházení. Můžete na ní používat veškeré kuchyňské náčiní, můžete ji drhnout v ruce i v myčce a můžete ji zahřívat na nízké i vysoké teploty. Příjemným překvapením je u litinových pánví i nižší cena.
Titanové pánve
Univerzálnost titanových pánví ocení nejedna kuchařka či kuchař. Nepřilnavý povrch a celková masivnost dělá z pánví z titanu pomocníky pro každodenní vaření. Odolný titanový povrch se navíc nepoškrábe tak snadno jako teflon a pánev se hodí i na vaření při vysokých teplotách. Univerzálnost a odolnost se ovšem promítá do vyšší ceny těchto pánví.
Ocelové pánve
S ocelovými nebo železnými pánvemi si vybavují kuchyně hlavně profesionální kuchaři, ale i v domácnosti odvedou kus práce. Jejich obliba spočívá především ve výborné vodivosti tepla, odolnosti a dlouhověkosti. I přesto, že časem jejich povrch tmavne a může se zdát, že jsou na odpis, je tomu právě naopak. Povrch pánve se stává postupně nepřilnavějším. Steaky z ocelové pánve navíc chutnají doslova jako z grilu.
Pánve s nepřilnavým povrchem
Nepřilnavý povrch je hitem moderní doby. A je jasné proč – má samá plus. Pánve s nepřilnavým povrchem (opatřené vrstvou nepřilnavého teflonu nebo granitu) jsou vhodné pro rychlou a zdravou kuchyni. Na místě je používat jen dřevěné nebo plastové náčiní, aby se povrch nepoškrábal. Kvalitní teflon už naštěstí tímto neduhem tolik netrpí a dá se na něj použít i kovové náčiní.
Pánve s keramickým povrchem
Představa pánve s keramickým povrchem je velmi lákavá, ale pozor na připalování. Aby se vám pokrm nepřipaloval, budete potřebovat více tuku. Keramický povrch se na druhou stranu jen tak nepoškrábe a pokud budete vařit za nižších teplot, budete navýsost spokojeni. Dusit maso v omáčce několik hodin nebude u pánve s keramickým povrchem žádný problém.
Zvolit velkou nebo malou pánev?
Nejlépe uděláte, když si pořídíte jednu malou, jednu střední a jednu velkou pánev. Budete tak připraveni na vše. Malou pánev o průměru 22-24 cm využijete na rychlé smažení masa nebo menších porcí jídel. Střední pánev s průměrem 25-30 cm je vhodná na cokoli. Na maso, na zeleninu na různé směsi i míchané pokrmy. Velkou pánev o průměru 32-40 cm vytáhnete ve chvíli, kdy potřebujete opéct velký kus masa, ryby nebo chcete navařit opravdu hromadu jídla.
Vychytávky, které dokáží zpříjemnit vaření
Když už si pořizujete pánev, myslete na to, že skvělé je, pokud má k sobě i poklici. Zejména pokud potřebujete něco podusit, vyplatí se mít pánev s poklicí. Nebudete muset vytahovat další hrnec a jídlo do něj přendávat. Při výběru se zaměřte také na materiál rukojeti. Hliníková rukojeť nebude tolik pálit, ta potažená silikonem se zase snadno udržuje, ale není vhodná pro použití v troubě. U rukojetí připojených k pánví šroubem hrozí postupné uvolňování, proto je lepší zvolit pánev s přinýtovanou rukojetí.
Tipy na pánve, které jsou prostě bezva
Ať už jde o praktičnost nebo o vlastnosti, jsou pánve, které byly vyvinuty tak, aby vám co nejvíce zpříjemnily vaření.
Sada pánví Tefal Ingenio
Už nemusíte váhat kterou pánev budete potřebovat a jestli vám nebude chybět malá pánev, když si koupíte jen velkou. Sáhněte po sadě pánví Tefal Ingenio, které jsou určené jak pro klasické použití, tak pro pečení v troubě. Pánve Tefal Ingenio jsou vybaveny odnímatelnou rukojetí, takže vám zaberou méně místa v poličkách. Díky indikátoru teploty Thermo-Spot budete vždy vědět, kdy je pánev rozpálená na ideální teplotu. Pánve můžete použít na klasické sporáky i na indukci a nevadí jim ani mytí v myčce. Hliníkový materiál opatřený nepřilnavou vrstvou Titanium Mineralia vám umožní vařit zdravě a lehce. Největší předností pánví je pak extrémně odolný povrch, který se nepoškrábe ani kovovým náčiním.
Variabilní pánve Tescoma SmartClick
Více pánví ale jen jedno držátko? Proč ne? Odnímatelná rukojeť kompatibilní se všemi druhy pánví Tescoma SmartClick vás dostane. Můžete mít hlubokou pánev, grilovací pánev, pánev wok, pánev na palačinky i na ryby a mezi nimi jednoduše přecvakávat s jednou rukojetí. Kvalitní a odolný nepřilnavý povrch pánví nevyžaduje při vaření používání velkého množství tuku, jídla se nepřipalují a pánve se snadno umývají. Pánve Tescoma SmartClick jsou vhodné na všechny typy sporáku.
Zmíněné pánve i spoustu dalších pánví seženete u odborníka na domácí potřeby. Obchod Domácí potřeby Franta je tu, aby vám nabídl kvalitní pánve za rozumné ceny.
Autor: Redakce PŽ
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.