RAW strava: O co jde?
Raw stravanebo-li syrová strava je stále populárnější a stále více lidí ji vyhledává. Co to přesně znamená? Jaké může mít raw stravování výhody a nevýhody? V jakých restauracích nebo kavárnách syrovou stravu nabízejí? To vše se dozvíte v tomto článku.
Co je to RAW food?
Pro tento způsob stravování se uvádí vícero označení. Mluvíme o RAW food, o živé stravě, syrové stravě, syrojedení, ale také o vitariánství. Všechny tyto výrazy označují totéž, tentýž speciální způsob stravování. Jde o formu zdravého stravování, která má údajně velice pozitivní dopad jak na tělo, tak na duši. Tajemství tkví v tom, že živá strava není nikdy uvařena ani nijak jinak tepelně upravena nad 42 stupňů Celsia. Vitariáni totiž tvrdí, že je-li jídlo vystaveno teplotě nad 42 stupňů Celsia, veškeré enzymy a živiny odumírají. Pro tělo jsou pak pouhou zátěží, protože již jde o mrtvou potravu bez živin. Příznivci RAW stravy věří, že tento způsob stravování poslouží jako prevence proti onemocněním a zajistí člověku krásné a zdravé tělo. Hlavními složkami syrové stravy jsou zelenina, ovoce, ořechy, luštěniny, obiloviny, čerstvé kokosové mléko apod. RAW strava má nižší obsah tuků, sodíku a cholesterolu a celkově s sebou přináší bohatý obsah živin. Jelikož v poslední době u nás, zvláště pak v Praze, roste o tento způsob stravování zájem, vznikly restaurace, které takové jídlo nabízejí. V důsledku zvýšení zájmu po RAW stravě se recepty zdokonalují a jsou stále pestřejší a zábavnější. V Praze dokonce vznikla první RAW cukrárna.
Kde je možné dostat RAW food?
V České republice jsou RAW restaurace k nalezení hlavně v Praze. V Praze je několik míst, kde si můžete dát a objednat jídlo připravované dle zásad vitariánství. Jde o restaurace Biogurmania Jelica. Je to restaurace napůl srbská a napůl RAW, což znamená, že jsou zde připravovány tradiční srbské pokrmy s masem, ale také RAW food. Je to zvláštní kombinace, ale je příznivá zejména ve chvíli, kdy se chcete najíst všichni společně, i příznivci Raw stravy, ale také lidé, kteří živé stravě zrovna nefandí. V Praze je dále restaurace Plevel, veganská restaurace nabízející i RAW jídla. Dále jsou to restaurace Maitrea u Staroměstského náměstí nebo Rawcha, maličká RAW restaurace u Náměstí republiky. A konečně Sweet secret of raw, roztomilá vitariánská cukrárna, která má ve své nabídce RAW dorty, sušenky, pečivo, snídaně apod. Cukrárna je v Rumunské ulici kousek od Náměstí míru. Dále je samozřejmě velké množství vitariánských receptů na internetu, najdete zde recepty na polévky, hlavní jídla, ale i dezerty. Cukrárna distribuuje své výrobky do dalších pražských kaváren, jako je například kavárna Kafíčko 33 ve Zborovské ulici v Praze.
Výhody a nevýhody syrové stravy
Vitariánský způsob stravování je jistě zajímavou alternativou a přináší jistě řadu výhod, které jsou uvedeny výše, ale na druhou stranu se setkáváme také s názorem, že RAW stravu nelze doporučit jako dlouhodobý způsob stravování.Jako krátkodobé zpestření jídelníčku je to jistě zajímavé, doporučované, zdravé a přínosné, ale podle řady lidí se nelze dlouhodobě stravovat pouze touto cestou. Proč? Z celostního pohledu je živá strava pro mnohé odborníky energeticky nevyrovnaná, ochlazující a nedostatečná výživa. Podle některých odborníků na výživu může v těle člověka, který se stravuje pouze jako vitarián, chybět vitamín B12, bílkoviny a vápník. Někdo zase naopak tvrdí, že je to nesmysl. Zde bude tedy opět platit staré dobré pravidlo všeho s mírou nebo také zlatá střední cesta.
Autor: Kateřina Mazáková
Bohužel zde nejsou žádné komentáře.