Sojové maso a jeho varianty

2.2.2009 | autor:

Sojové maso a jeho variantySojové výrobky nejsou jen unylou náhražkou masa, kterou přidávají kuchařky do jídel ve školních a závodních jídelnách, aby ušetřily. Dnešní nabídka sójových výrobků je tak pestrá, že pokud zavítáte do prodejny zdravé výživy poprvé, bude pro vás těžké se v nabídce orientovat. Máme robi maso, šmakoun, tofu, seitan a další pochoutky, ze kterých jde s trochou fantazie vykouzlit úžasná a chutná jídla dle zásad zdravé výživy. Sojové výrobky jsou nejen chutné, ale také plné cenných živin a lidskému organismu velmi prospěšné. Rozhodně nemusíte být vegetarián, abyste si na nich pochutnali. Pojďme se podívat, co najdeme na českém trhu.

Nabídka prodejen zdravých potravin se skutečně v posledních letech rozrostla o mnoho nových přírůstků. Taktéž přibylo hodně nových druhů sójových výrobků jakožto náhražek masa. Jaké to jsou?

Tofu

Tofu sýr je přírodním výrobkem z rostlinné bílkoviny. Bílkoviny ze sóji jsou pro organismus obecně lehce stravitelné a zpracovatelné. Obsahují také zdraví prospěšné minerály – vápník, hořčík a železo. Navíc se pyšní minimálním množstvím tuku. K dostání je v mnoha různých příchutích. Vyzkoušejte třeba bylinkový, uzený nebo zeleninový tofu sýr. Tofu můžete použít například do číny nebo jiných pokrmů jako náhražku masa.

Extra tip: Vyzkoušejte tofu na sladko! Přírodní tofu (bez příchutě) nastrouhejte spolu s jablkem (popřípadě dalším ovocem), přidejte oříšky nebo slunečnicová semínka, med a posypte skořicí. A výborná lehká svačinka je na světě!

Robi maso

Tento sójový výrobek je založen na upravené směsi rostlinných bílkovin. Nenajdete v něm žádný cholesterol ani umělé konzervanty. Obsahuje dvacet procent bílkoviny a zasytí na poměrně dlouhou dobu. Robi maso svou jemnou chutí ideálně zastoupí maso v zeleninových směsích nebo například v pokrmech vycházejících z japonské a mexické kuchyně.

Seitan

Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Jedná se o potravinu lehce stravitelnou a velmi výživnou co se zdraví prospěšných látek týče. Stejně jako ostatní jej můžeme upravovat stejným způsobem jako klasické maso. Seitan má jemnou chuť. Hodí se například do rizota. Nebo ho zkuste nakrájet na nudličky a osmažit na cibulce. Doplňte mraženou zeleninou a jako přílohu zvolte rýži.

Šmakoun

Tato speciální potravina tak úplně nepatří do kategorie sójových výrobků, ale můžeme ji považovat za právoplatnou náhražku masa. Základem šmakouna není sója, ale vaječný bílek, který je zpracován v bílkovinnou hmotu. Jeho velkou výhodou je téměř nulový obsah tuku a nízká energetická hodnota (210 kJ). Také šmakoun najdete v mnohých příchutích a provedeních, dokonce ve formě již hotových salátů, které stačí strčit do kabelky a sníst v práci či na cestách. Originální variantou je šmakoun na gril, na kterém si určitě pochutnáte. Doplnit ho můžete zeleninou a opečenými bramborami s česnekem.



Autor: Redakce PZ

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.