Štědrovečerní večeře trochu jinak
Vánoce jsou nejkrásnější (i když někdy také nejvíce stresující) období v roce. Přestože od našich dětských let už nějaký ten pátek uplynul, stále pro nás vánoční svátky znamenají cosi výjimečného a - i když zažíváme před jejich vypuknutím nemalý stres a shon (ohledně úklidu, práce, nákupů atd.) – začínáme se na svátky prožité s rodinou a přáteli těšit.
A bez čeho si klasické Vánoce neumíme představit? Samozřejmě bez tradiční štědrovečerní večeře. Ta má ovšem k představě lehkého jídla velmi daleko – rybí či jiná polévka se zavářkou a krutony, kapr smažený v trojobalu s bramborovým salátem (na kterém se majonézou vskutku nešetří), to vše doplněno různými pochutinami a sladkostmi typu vánočka, cukroví, vaječný likér a tak dále. Po takové večeři se sotva odvalíme k vánočnímu stromečku. Po rozbalení posledního dárečku obvykle usedneme s rodinou před televizi a sledujeme pohádky. Ti akčnější z nás se vydají na štědrovečerní procházku či do kostela na půlnoční mši. Před televizí uzobáváme různé sladkosti, zbytky od večeře, popíjíme vínko nebo likéry. Je více než pravděpodobné, že takové počínání bude mít za následek minimálně bolavé břicho či další zažívací problémy, v horším případě nepěkné překvapení v podobě nějakého toho kila navíc. Co tedy dělat, abychom slavnostní menu trošku odlehčili a tím se i vyvarovali nepříjemným problémům spojeným s nadmírou jídla?
Začít můžeme například odlehčením bramborového salátu. Přidáme více zeleniny a ubereme majonézu, či ji úplně nahradíme například jogurtem s bylinkami. Kapra či jinou vánoční rybu můžeme připravit na přírodní způsob nebo ogrilovat. Nechceme-li však tradiční recepturu šidit, můžeme aspoň snížit množství nezdravých tuků tím, že budeme smažit na co nejmenším množství oleje či dáme rybu zapéct do trouby. Vánočku ani cukroví si o Vánocích určitě nenechme ujít, můžeme se ale pokusit nahradit je aspoň zčásti čerstvým či sušeným ovocem. Důležité také je jíst během celého dne aspoň malé porce jídla tak, aby s námi opulentní večeře nezamávala. Možná neuvidíte zlaté prasátko, avšak za dobrý pocit a nezkažený žaludek to stojí, nemyslíte?
Autor: Redakce PZ
Mohlo by Vás také zajímat:
ZpětNo ale klasika je klasika, řízek, rybka, salát. O kaloriích a tučnosti v tu chvíli nepřemýšlet.
Presne tak! Na odrikani bude cas po novym roce az nahnana kila bude chtit clovek shodit :) Ted se cpeme dokud to jde