Za krásami ostrova Mallorca

12.8.2013 | autor: Marie Baxová

Za krásami ostrova Mallorca

Mallorca není jen ostrov s krásnými plážemi a průzračnou vodou, ale naskýtá i jedinečnou přírodu, rozsáhlou mořskou faunu a historické monumenty, které jistě stojí za shlédnutí.

Mallorca je ostrov ve středomoří, který náleží Španělsku. Je největší ostrov z Baleárského souostroví. Úředním jazykem je zde španělština a katalánština. Hlavní obživou obyvatel je cestovní ruch, dále pak zemědělství a to hlavně pěstování vína.

Hlavním a zároveň největší přístavní městem na ostrově je Palma de Mallorca, které založili Římané. Za návštěvu rozhodně stojí katedrála La Seu na jejichž základy byly použity kameny z mešity, která stála na místě před katedrálou. Za zmínku stojí i hrad Castillo de Bellver ze 14. století, tyčící se nad městem. Město láká svými obchody se suvenýry a galeriemi, kavárnami a nepřeberným množství restaurací.

Kam se vydat

Velmi oblíbená prázdninová střediska se nacházejí na pobřeží poblíž hlavního města. Jsou to Peguera, S’Arenal, Alcúdia, Cala Rajada, Cala Millor a Can Picafort. Tyto oblasti nabízejí krásné pláže s bílým pískem, restaurece, bary, obchody ale i soukromé a tiché zátoky. Dále pak velkou nabídku sportů od půjčovny lodí, vodních lyží až po lekce potápění. Pokud nemáte rádi ruch a přejete si klidnější pláže vydejte se do Cala de Snat Vicenç u města Polença, pobřeží u Sant Elm a pláž Sant Jordi u Es Trenc. Zatoužíte-li po nevšedním zážitku zamiřte do Cala Rajada neboli zátoky rejnoků, ležící v severovýchodním cípu ostrova. Zátoka láká k potápění, kde se jistě pokocháte krásami podmořského světa a hlavně i rejnoky, po kterých dostala zátoka jméno.

Mallorca nejsou jen pláže a koupání v moři. Je zde i mnoho jiných aktivit. Pro milovníky turistiky a přírodních krás jsou na ostrově k vidění 350 jeskyň z nich je nejznámější Dračí jeskyně, která se pyšní 12 sály, krápníky a křišťálovými jezírky. Dále pak mnoho stezek jak pro pěší turistiku tak i pro cykloturistiku.

Co ochutnat

Kdo navštíví Mallorcu nemůže si nechat ujít ochutnání zdejší kuchyně. Velmi oblíbené se stali grilované pokrmy a to jak maso tak i ryby a k tomu tradiční opečený selský chléb potřený česnekem. Dále pak známé španělské jednohubky tapas, kořeněné klobásy s paprikami. Vyzkoušet můžete také frit mallorquí což jsou pokrájené skopové dušené vnitřnosti s fenyklem, cibulí a brambory nebo llom amb col pod jejímž názvem se skrývá vepřové se zelím, hrozinkami a piniovými jádry. Jak jsme již zmínili, na ostrově se pěstuje hlavně víno, které se popijí jak k obědu tak i k večeři ale většinou ředěné vodou.



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.