Léto přeje lehkým a svěžím jídlům

14.7.2013 | autor: Marie Baxová

Léto přeje lehkým a svěžím jídlům

V teplém letním počasí dáváme přednost lehkým a jednoduchým jídlům, místo vepřové se zelím a knedlíkem. Dopřejme si proto svěží a lehce stravitelná jídla. Zde jsou některé tipy.

Studená jahodová polévka

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • půl kila jahod,
  • 200 ml smetany,
  • půl litru mléka,
  • 20 dkg másla, 
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 2 lžíce cukru a 1dl bílého vína.

Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme mlékem, přidáme jahody a cukr. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Poté mixujeme. Nakonec přidáme šlehačku a víno a dáme do lednice. Podáváme studené.

Čočkový salát

Potřebujeme:

  • 2 šálky červené uvařené čočky,
  • 1 červenou papriku,
  • několik listů hlávkového salátu,
  • 1 šálek naklíčené řeřichy,
  • černý pepř,
  • sůl,
  • 1 lžíce vinného octa,
  • 2 lžíce olivového oleje.

Papriku nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy.Přidáme čočku, natrhané listy salátu a dochutíme pepřem, solí, octem a olejem. Nakonec posypeme klíčky řeřichy. Podáváme vychlazené s celozrným pečivem.

Medové kotlety na grilu

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 vepřové kotlety bez kosti,
  • 1 lžíce citrónové šťávy,
  • 1 lžíce ostré sojové omáčky,
  • 1 lžíce medu,
  • 1 lžíce oleje,
  • mletý pepř,
  • špetka drceného kmínu,
  • sůl,
  • petrželovou nať.

Olej se sojovou omáčkou a medem zahřejeme a vymícháme do hladké omáčky. Do této omáčky přidáme nadrobno nakrájené lísty petržele, pepř, drcený kmín a ještě jednou promícháme.

Kotlety naklepeme z obou stran a pokapeme citrónovou šťávou.

Potřeme je medovou omáčkou a potřenou stranou pečeme na rozpáleném grilu a omáčkou potřeme i vrchní stranu. Kotlety obracíme a dále potíráme. Podáváme se salátem a pečivem.



Autor: Marie Baxová

Facebook Vybrali SME Linkuj Google

Mohlo by Vás také zajímat:

Zpět
Komentáře
Vložit nový komentář

Bohužel zde nejsou žádné komentáře.

Jméno:
Komentář:
Ověření:

© ISSN 1804-106X - online magazín Praktický-život.cz.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího bez souhlasu zakázáno.